2014. 11. 20.

A kolozsvári magyar főkonzul jeligéje

Forrás: 168ora.hu
Kedden bemutatkozott a sajtónak Mile Lajos új kolozsvári magyar főkonzul. Elmondta, egy szerethető várost kezdett megismerni Kolozsvárban, ahova feleségével együtt érkezett, és ahol elsősorban kulturális és gazdasági területekre koncentrál a kiküldetése során.

„Az identitás megőrzése és a egymással való együttélés nem ellentétes fogalom. Ez akár a jeligéje is lehet az én feladatvállalásomnak. Az együttélés tágabb kereteit a történelem alakítja, ám hogy ezeket a kereteket hogyan töltjük ki, milyen életet élünk, az már az egyes emberek felelőssége, a miénk is” – mondta, és hozzátette, azt tekinti feladatának, hogy elérje a két fogalom összehangolását.

„Tisztában vagyok azzal, hogy viták, konfliktusok is adódhatnak, de meggyőződésem, hogy emberi, kulturált módon lehet majd ezeket megoldani. Bízom abban, hogy mindenkiben megvan az egyetértésre való törekvés” – tette hozzá.

A főkonzuli tevékenysége mellett további két területre összpontosítana, a gazdasági kapcsolatokra és a kultúrára. Nyilván, a honosítás kérdése sem kerül le a napirendről, sőt, a főkonzulátus a hozzá tartozó hat megyében gyakrabban fog kihelyezett konzuli napokat tartani. A nagyvárosoktól a legkisebb településekig szeretnének eljutni, minél több helyre, mert Mile szerint a személyes találkozások nem pótolhatók.

A gazdasági külkapcsolatokat a magyar kormány intézményesen szeretné fellendíteni, ez a törekvés Kolozsvárra és a főkonzulátus tevékenységére is kiterjed. Elmondta, a konzulátus épületében egy üzleti központot fognak kialakítani, egy olyan irodát, amelyben a magyar és román üzletemberek találkozhatnak, a konzulátus akár a tárgyalásokban is segítséget nyújtana.

Mile Lajos elmondta, a másik kiemelt terület a kultúra területe. „Ha a gazdaság esetében a közös érdekeket hangsúlyoztam, akkor a kultúra terén a közös értéteket kell kiemelnem. A sajátosságok felismerése, elfogadása általános emberi kapcsolataink fejlesztéséhez vezet” – vélekedett az új főkonzul.

nyugatijelen.com / Transindex
erdely ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése