2014. 11. 24.

Hála, köszönet a sok-sok jóért...


Hálaadó ünnepséget tartott a csíkszeredai Szent Kereszt Főplébánia Gaudete kórusa Krisztus Király vasárnapján a Millenniumi templomban. 
Fotó: Iochom Zsolt

A szentmise végén a konferáló így szólt a jelenlévőkhöz:
A tegnap, november 22-én volt Szent Cecília vértanú ünnepe, aki az egyházi zene, az egyházi ének és énekesek védőszentje. Szent Cecília napja jó alkalom arra, hogy eltűnődjünk azon, miért is fontos számunkra az egyházi zene.
A választ, Werner Alajos a 20. század egyik kiemelkedő egyházzenész papjának írásában.
„Az Úr Jézus a legnagyobb egyszerűségben és szegénységben lépett a világba. Tudta, hogy hol vannak a márványpaloták és porfür-oszlopok, de lemondott róluk és megelégedett egy istállóval. Tudta, hogy hol pihen a hegyek gyomrában az arany és gyémánt, látta hol vannak elrejtve a tenger mélyén a kagylók gyöngyei, de lemondott róluk, bölcsőjét nem rakatta ki velük, hanem megelégedett egyszerű jászollal. Ő, aki ruházza a  mezei liliomokat, és gyönyörűséges májusi palástba öltözteti a földet, lemondott mindenről, és megelégedett egy kis szalmával.

Egy dolgot azonban nem akart nélkülözni, egy földi élvezetről nem mondott le: a muzsikáról, a szép énekről.     

A  betlehemi puszták felől gyönyörű éneket hozott a szél, a Kisjézus bölcsődalát  angyalok énekelték: 'Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség a jóakaratú embereknek…És 33 év múlva, az utolsó vacsora után himnuszokat zengve mentek ki az olajfák hegyére.”
A zene, az ének Istennek az az ajándéka, ami által élni tanulunk, ami alapvető és nélkülözhetetlen eszköze a teljes személyiség kialakulásának. A jó zene Istenre fogékonnyá tesz, gazdaggá teszi belső világunkat, és nem engedi, hogy az emberi szív megkeményedjen. 
Ma az egyházi év utolsó vasárnapján visszatekintünk az eltelt időre és számot vetünk, hogy mit tettünk és milyen szívvel vettünk részt az egyház liturgiájában. Ezután Isten minden jó téteményéért hálát adunk, köszönetet mondunk.
A GAUDETE kórus tagjai az egyházi év utolsó vasárnapján megköszönjük Istennek, hogy tehetséget, erőt és kitartást adott ebben az évben is, és szolgálhattunk egyházi énekünkkel a liturgiában. Megköszönjük mindazoknak a segítségét, aki erkölcsileg vagy anyagilag támogatták a Gaudete kórus működését.
Fotó: Iochom Zsolt
Ma kiemelten köszönetet mondunk Hargita Megyei Tanács Vezetőségének, hogy az általuk kiírt pályázaton keresztül már a tavaly sikerült a kórus tagjainak székelyruhát készíttetnünk, az idei pályázást és most a férfiak részére egy-egy pár csizmát tudtunk készíttetni, amit ez alkalommal viselnek először. Reméljük, hogy a jövőben is folytatni tudjuk pályázásunkat, és a nők részére is beszerezhetjük a csizmákat.
Befejezésül a hála kifejezéseként a kórus elénekelte John Rutter: Gyönyörű mind... című művét.
Az ünnepség végén a férfiak közös fényképet készítettek a  Megyei Tanács képviselőivel, majd rövid agapéval zárult a hálaadás, a "csizmaszentelés".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése