2014. 11. 19.

Szijjártó: nagyobb lendületet adni a magyar-orosz kapcsolatoknak

Magyarország a pragmatizmus mellett száll síkra az Oroszországgal ápolt viszonyban - írja Ganaje Hanova

Magyarország a pragmatizmus mellett száll síkra az Oroszországgal ápolt viszonyban

Moszkvai munkalátogatása során Szijjártó Péter magyar külügyminiszter részt vett a magyar vízumközpont megnyitásában, ahol rövid interjút adott az Oroszország Hangjának.

Azt hiszem, úgy Európa, mint Oroszország is érdekelt a kölcsönös tiszteleten és a nemzetközi jog tiszteletben tartásán nyugvó pragmatikus kapcsolatok, pragmatikus együttműködés felújításában. Magyarország érdekelt abban, hogy az ukrajnai válság mielőbb megoldódjon, méghozzá tárgyalások útján. Ez párbeszédet követel meg és azt, hogy mindegyik fél tartsa tiszteltben a minszki megállapodásokban foglaltakat.

Ön már reggel tárgyalt az orosz mezőgazdasági minisztériumban. Milyen eredménnyel?
Az orosz mezőgazdasági miniszter, Nyikolaj Fjodorov úr Magyarország és Oroszország együttműködési kormányközi bizottságának a társelnöke. Így vele annak lehetőségét vitattuk meg, hogy miként lehetne nagyobb lendületet adni a magyar-orosz kapcsolatoknak. Számunkra Oroszország a legfontosabb kereskedelmi-gazdasági partner az Európai Unión kívüli országok körében. Az idén az év első nyolc hónapja során a magyar-orosz áruforgalom 10%-kal esett vissza. Ennélfogva most az együttműködés azon irányvonalait próbáljuk meg intenzívebbé tenni, amelyek nem esnek a nyugati szankciók és az orosz behozatali embargó hatása alá. Nagyobb dinamizmust igyekszünk adni a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok ezen irányvonalainak.

Szijjártó úr megerősítette Magyarország lojalitását Brüsszel konszolidált döntései iránt az Oroszországgal szembeni szankciókat illetően. Közben rámutatott arra, hogy az uniós külügyminiszterek minapi ülésének még napirendjén sem szerepelt az újabb Oroszország-ellenes intézkedések foganatosításának kérdése. Bár, megjegyzendő, eleve erről volt szó.

A moszkvai magyar vízumközpont megnyitóján mondott beszédében Szijjártó Péter hangoztatta, hogy az oroszok szívesen látott vendégek Magyarországon. A miniszter elmondta, hogy a múlt évben 200 ezer orosz turista látogatott az országba, méghozzá egyre többen érkeznek Magyarországra. 2014 első nyolc hónapja során a magyarországi üdülőkben már 154 ezer orosz honpolgár pihent. Vagyis, az orosz turisták a Magyarországra évente beutazó külföldi vendégek száma szerint a második helyet foglalják el.
Szijjártó Péter moszkvai látogatásának fő napirendi pontja az orosz kollégájával, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel rendezett találkozó.

OH

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése