2014. 11. 10.

Oroszország és az APEC függetlenedni akar a dollártól

Oroszország és az ázsiai – csendes-óceáni térség: stratégiai prioritás - Igor Szileckij

Oroszország és az ázsiai – csendes-óceáni térség: stratégiai prioritás

A nemzeti valutákban történő elszámolás az ázsiai – csendes-óceáni térség országai között enyhítené a gazdaságok függőségét a dollártól – ez Vlagyimir Putyin meggyőződése. Az orosz elnök részt vesz az Ázsiai és Csendes-óceáni gazdasági együttműködés (APEC) pekingi csúcstalálkozójában. Azoknak a külföldi befektetőknek, akik az oroszországi Távol-Keleten akarnának dolgozni, Putyin a legjobb konkurencia feltételek biztosítását ígérte.

Oroszországnak, mint az APEC részének, nem szabad elszalasztania azokat a lehetőségeket, amelyeket ez a rohamosan fejlődő gazdasági, technológiai, innovációs központ biztosít – emelte ki Vlagyimir Putyin.

- Másrészt Oroszország olyan régiójának fejlesztése, mint Szibéria, szintén unikális esély e nagy térség országai számára, lehetőség az itt feltáruló perspektívák hatékony kiaknázására, ami tovább erősítené potenciáljukat. Oroszország számára az együttműködés az ázsiai – csendes-óceáni térséggel stratégiai, prioritási irány.
Felszólalásában az üzleti csúcs részvevői előtt Putyin részletesen kitért a gazdaság továbbfejlesztésére irányuló tervekre. Az most bonyolult helyzetbe került a kőolaj alacsony világpiaci ára és a Nyugat bevezette szankciók miatt, ami többek között a rubel árfolyamának jelentős romlásához vezetett. Ennek ellenére – húzta alá az elnök – az állam elegendő erőforrással rendelkezik ahhoz, hogy ne kelljen rendkívüli intézkedésekhez folyamodni.
Az orosz elnök beszélt az amerikai dollártól való függés csökkentésére irányuló intézkedésekről is.

- Az egyik kulcsfontosságú partner a térségben számunkra a Kínai Népköztársaság. Az együttműködés keretében aktívabban fogjuk felhasználni az elszámolásokban a nemzeti valutákat. Már megvalósulnak az első üzletkötések rubelben és jüanban.
Az APEC országainak kereskedelmi együttműködését kölcsönösen előnyösen kell felhasználni – véli Vlagyimir Putyin. Oroszországnak a maga részéről szándékában áll az egész kereskedelmi áruforgalomban 40 százalékig emelni a kereskedelem arányát az APEC országokkal. Az orosz elnök emlékeztette a potenciális beruházókat: a Távol-Keleten a fokozott fejlesztési területek egész hálózatát hozzák létre – kedvezményes adófeltételekkel, egyszerűsített közigazgatási eljárásokkal.
Már a csúcstalálkozó első napja megkötött megállapodásokkal tűnt ki. Többek között az orosz-kínai távlati fejlesztési alap közös irányító társaságának létrehozásával a bányaipar szférájában, az infrastruktúra fejlesztésében. Az elszámolásokat jüanban és rubelben tervezik. Japán pedig gázvezeték építését javasolta Oroszországnak Tokióig.
Amint a szakértők kiemelik, az ázsiai – csendes-óceáni térségben eltér a gazdasági fejlettség színvonala, ami bekeményíti a konkurenciát. A felső súlycsoport – Kína és az USA. Az egyik országban aktív növekedés és növekvő ambíciók, a másik nem akarja senkinek sem átadni az elsőséget. De Peking segítségére van a stratégiai partnerség Oroszországgal.

OH

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése