2014. 11. 24.

Családbarát a magyar kormány

Egyre több családnak jelent segítséget a GYED Extra
Csaknem 27 000 kisgyermekes családnak jelentett segítséget eddig a GYED Extra. Az intézkedésnek köszönhetően 15 000 három évesnél kisebb gyermeket nevelő édesanya kapja a gyermek után járó ellátásokat munka mellett 2014 szeptemberében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára vasárnap a kormany.hu-val. Novák Katalin kiemelte: az első félévhez képest ez a szám mintegy 32%-os emelkedést mutat, így látható, hogy egyre több édesanya él a kisgyermek nevelés melletti munka lehetőségével. A sokrétű, a családok valós igényeire reagáló új családtámogatási rendszer láthatóan népszerű az érintettek körében.

Az államtitkár emlékeztetett: a GYED Extra 2014. szeptemberig 26 902 kisgyermekes szülőnek jelentett segítséget. A kedvezményezettek összlétszáma így a 2014. I. félévi 18 584-ról a III. negyedév végére mintegy 8 300 fővel, csaknem másfélszeresére emelkedett.
A III. negyedév végén összesen mintegy 11 900-an részesültek egyszerre több gyermekük után is ellátásban amiatt, hogy több három év alatti kisgyermeket nevelnek. Az I. félévi adatokhoz képest 63%-kal, 4 600-zal emelkedett a több ellátásban részesülők száma. Ez a szám várhatóan szintén tovább nő majd, hiszen az új szabályozás azokra az esetekre vonatkozik, amikor a legkisebb gyermek 2014-es születésű, és van  még 3 év alatti testvére.
Fotó: Árvai Károly
A GYED Extrát idén január 1-jén vezette be a kormány annak érdekében, hogy tovább javítsa a kisgyermekes családok helyzetét. Létrehozta a diplomás GYED-et is, melyet azok a fiatalok vehetik igénybe, akik gyermeket vállalnak felsőoktatási tanulmányaik során, illetve közvetlenül azt követően. Szeptemberig 260-an éltek ezzel a lehetőséggel, ami 80%-kal haladja meg az első féléves adatot.

(Emberi Erőforrások Minisztériuma)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése