2014. 11. 26.

Amikor kinyílik a székely zsebében a bicska

Felfüggesztett Markóéknak - Újraállamosítják a Mikó-kollégiumot
Íme a román kormány és a román igazságszolgáltatás:
Ortodoxoknak ajándékozták a ...
Diszkriminált a román kormány a kovásznai Fenyő szálló ...
Ami nem volt az ortodoxoké azt ajándékba kapják.
Ami a magyar egyházaké volt, azt nem akarják visszaadni, újraállamosítás. Hát ilyenkor kinyílik a székely bicskája!
**
Felfüggesztett szabadságvesztésre enyhítette a ploieşti-i táblabíróság a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatása miatt indult büntetőperben Markó Attila és Marosán Tamás alapfokon kiszabott börtönbüntetését.
Szekely Miko Kollegium_b
Az ítélőtábla honlapján szerdán délután közzétett jogerős ítélet öt-öt év próbaidőre bocsátotta a Markó és Marosán három év letöltendő börtönbüntetéséről szóló alapfokú verdikt végrehajtását.
A ploieşti-i táblabíróság egyúttal eltörölte a buzăui bíróság ama ítéletét is, amelynek értelmében 1,13 millió lejt koboztak el az Erdélyi Református Egyházkerülettől. Ugyanakkor Georgiana Petrișor, a táblabíróság szóvivője az MTI-nek úgy nyilatkozott: az ítélet megerősítette az első fokú határozat azon részét, amely szerint a református egyház elveszíti tulajdonjogát az ingatlan felett.
2012. június 28-án kihirdetett ítéletében a buzăui bíróság jogtalannak ítélte a Mikó-kollégium épületének visszaszolgáltatását az egyház javára, és börtönbüntetést szabott ki a restitúciós bizottság tagjaira. Az alapfokú bírósági ítélet elrendelte a visszaszolgáltatási határozat megsemmisítését, és 1,13 millió lejes kártérítés megfizetésére kötelezte a református egyházat.
Az időközben az RMDSZ színeiben parlamenti képviselővé választott Markó Attilát és Marosán Tamást, a református egyház jogtanácsosát három-három év letöltendő, Silviu Climet, az igazságügyi minisztérium volt jogi tanácsadóját pedig három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.
Ők hárman tagjai voltak annak a restitúciós bizottságnak, amely 2002-ben határozott arról, hogy az iskolaépületet visszaszolgáltatják a református egyháznak. A ploieşti-i táblabíróság szerdán elutasította Silviu Clim fellebezését, és hasonló döntést hozott a Kormányfőtitkárság, az Igazságügyi Minisztérium és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala fellebbezése ügyében is.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése