2014. 11. 27.

Terítéken Németország és Oroszország kapcsolata

Német baloldaliak: ne taszítsák el többé Oroszországot, ne játsszanak a tűzzel

Német baloldaliak: ne taszítsák el többé Oroszországot, ne játsszanak a tűzzel

A Bundestagban mondott beszédében Merkel kancellár kijelentette, hogy "semmi sem indokolhatja a Krím-félsziget annektálását."  
 (Különös a német kancellár. Az NDK-t az NSZK-val lehetett egyesíteni. Az igazságos, mi? Krímet az ukrán Ny. Sz. Hruscsov 1961-ben csatolta Ukrajnához. Krím pedig visszatért Oroszországhoz.)
Szerinte Moszkva politikája veszélyezteti a békés rendet Európában. Ellenzéki képviselők Sarah Wagenknecht a Baloldali Párt parlamenti frakciója helyettes elnökének személyében bírálták a német kormány állásfoglalását.

"Ön figyelmeztetett minket a tűzre, ugyanakkor éppen Ön szaladgált ide-oda égő gyufával" - mondta Wagenknecht. Elmondása szerint Merkel hibájából Németország egy új hidegháborúba lépett Oroszországgal, ez a háború "mérgezi a politikai légkört és veszélyezteti a békét Európában."
Senki sem követeli, hogy szeressük Putyint vagy az orosz kapitalizmust - mondta Sahra Wagenknecht - de a diplomácia arra tanít minket, hogy komolyan vegyük a másik fél érdekeit, és ne hagyjuk azokat figyelmen kívül. Felidézte a múlt héten a Passauer Neue Presse-ben megjelent anyagot: Matthias Platzeck a Német-Orosz Fórum vezetője a lapnak adott interjúban kijelentette, hogy a donyecki események után a kijevi hatóságok aligha számíthatnak arra, hogy Luhanszk és Donyeck a közeljövőben visszatér ellenőrzése alá. Platzeck úgy véli, hogy a Krím-félsziget visszacsatolását az Orosz Föderációhoz "legalizálni kell a nemzetközi jog szempontjából oly módon, hogy az mindenki számára elfogadható legyen." Ezzel kapcsolatosan Wagenknecht mondta: "Ha az SPD-ben Helmut Schmidttől kezdve Matthias Platzeckig valóban felülkerekedik a józan ész hangja, hallgassanak a koalíciós partnerekre: ne taszítsák el többé Oroszországot, ne játsszanak a tűzzel. Vissza kell térnünk a jó szomszédság politikájához minden szomszédunkkal" – mondta befejezésül Wagenknecht.
Wagenknecht nem először bírálta a Bundestagban Merkel kabinetjének külpolitikáját. 2014 júniusában nyilvánosan vádolta Merkelt azért, hogy a kancellár asszony nem akarja észrevenni a nacionalista érzelmek növekedését Ukrajnában és az ott fellángoló polgárháborút.
OH

Krisztus világa - 2014. december - Szemle

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése