2014. 11. 06.

Eperjes Károly az örök értékekről

Eperjes Károly színművész tartott a papok részére rekollekciót november 3-án a Kaposvári Püspökség nagytermében – közölte Kiss Iván, az egyházmegye sajtóreferense.


Az igazság és a jóság harmóniája jelenti az egyetemes szépséget, de Isten nélkül nincs szépség, csak csinosság és divat, nincs szerelem, csak összefekvés, nincs örök élet, csak örök kárhozat – kezdte előadását a színművész.

II. János Pál pápa magyarországi látogatása során a tudományos akadémián találkozott az elittel, ahol a következőkről is szólt: „Hölgyeim és uraim, az önök felelőssége, hogy az igazság, a jóság és a szépség társadalmában nő-e fel a következő generáció” – idézte a Szentatyát az előadó, hozzátéve: XVI. Benedek és Ferenc pápa ugyancsak úgy vélekednek, az emberiség legnagyobb problémája a relativizmus, aminek lényege, hogy saját szemszögünkből és nem Isten szemszögéből akarjuk szemlélni a világot. Ezért hódíthat a vallástalanság, s az fáj leginkább az Úr Jézusnak, hogy nem használjuk karizmáinkat.

A sokféle útvesztőben csak a hit, a rendszeres vallásgyakorlás jelenthet igazodási pontot, s csak kellő karakánsággal lehetünk képesek helytállni – hangzott el. A kegyelemre mondjunk igent, a kísértésre pedig nemet. Jézushoz pedig Márián keresztül vezet az út, hiszen Jézus első követője Mária volt.

Az igazság szabaddá tesz bennünket – utalt Eperjes Károly János apostol szavaira. A jóság fogalmát pedig így definiálta: jó az, ami Istennek jó. A szépség kapcsán arról szólt: az egyetemes szépség nem puszta esztétika. Mint megjegyezte, a csíksomlyói, a medjugorjei, a lourdes-i és az andocsi Máriát sem indítaná szépségversenyen, de mindegyik Szűzanya-ábrázolás egyetemesen szép. Mint valamennyi kismama, aki szíve alatt hordozza gyermekét; ők sem nyernének szépségversenyt. Mivel sokan nem tudják, Isten nélkül nincs szépség, ezért komolyan veszik a valóságshow-k üzenetét – fogalmazott a színművész.

Szó esett a rendszeres imákról, a szentolvasóról, az átelmélkedett üdvtörténet erejéről, a hit általi megigazulásról s az előttünk álló választási lehetőségről, hiszen nem mindegy, hogy az Isten-törvényű vagy az öntörvényű úton indulunk-e el. Eperjes utalt az ősmagyar vallás újraélesztésének veszélyeire is.

Eperjes Károly, miután idén ősztől a Kaposvári Egyetem elsős színészosztályának az osztályfőnöke lett, megkérte Balás Béla püspököt, hogy küldjön ki a kaposvári egyetemre, színészosztályába egy papot, aki hetenként a hitről és vallásról tart előadást a növendékeknek. Ez már szeptembertől meg is történt: Fábry Kornél atya hetenként tart előadást a színészosztálynak.
Fotó: Kaposvári Egyházmegye
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése