2014. 11. 26.

Az ukrán konfliktus háttere

Miért kell az USA-nak katonai technológiákat átadni Ukrajnának?

Miért kell az USA-nak katonai technológiákat átadni Ukrajnának?

Washington úgy döntött, hogy olyan katonai technológiákat ad át Kijevnek, amelyek képesek fordulatot előidézni a kelet-ukrajnai harcokban. Olyan radarokról van szó, amelyek tüzérségi állásokat képesek beazonosítani. 

Az Egyesült Államok nem ingyenesen bocsátja a radarokat Kijev rendelkezésére, hanem hitelbe. E technikának köszönhetően módosulhatnak az erőviszonyok az ország délkeleti részén. Hiszen éppen az effektív tüzérségnek köszönhetően okozhatott a DNK és LNK érezhető veszteséget az ukrán hadseregnek. De Washington szempontjából önmagában nincs elvi jelentősége Kijev győzelmeskedésének a felkelők felett. A Fehér Ház érdekelt a konfliktus elhúzódásában és Oroszországnak a konfliktusba való bevonásában – véli Borisz Podoprigora katonai szakértő.
A fejlemények még nem hágtak a csúcsra. Az amerikaiaknak érdekeltek olyan sok évre szóló izzó orosz-ukrán konfliktus megszervezésében, amelyik elvonná Oroszország figyelmét saját gazdasága fejlesztésétől, amelyik rontaná a társadalmi és politikai helyzetet az országban. Ez az USA legkézenfekvőbb külpolitikai feladata.
A katonai elemző szerint Ukrajna a konfliktus elhúzódásával párhuzamosan egyre keményebb Oroszország-ellenes álláspontot képviselő országgá fog válni. Ukrajnát választották az Oroszországot megfékező fő tényező szerepére – véli a szakértő.
Washington egyelőre nem szállít nyíltan Kijevnek halálos hatású fegyvert, de nem tiltja szövetségeinek az ilyen fegyver szállítását. Az efféle jeleket gyorsan észlelik és felkapják. Dalia Grybauskaite litván elnök ukrán kollégájával, Petro Porosenkóval rendezett találkozóján fegyvert ajánlott fel az ukrán vezetőnek a litván arzenálból. Tekintettel arra, hogy Litvániának nincs saját fegyvere, a következtetés kézenfekvő: a NATO fegyvereiről van szó.
Washington a délkelet-ukrajnai konfliktusban nem Ukrajna területi egységének helyreállítására törekszik, számára a palagáz-készletekhez való hozzáférés a legfontosabb – véli Vlagyimir Sevcsenko politológus.
Doneck megyében és részben Luhanszk megyében is óriási palagáz-készleteket tártak fel. Az amerikaiak lehetőséget akarnak kapni e palagáz-készletek kiaknázására, ennélfogva a katonai szembenállás továbbgyűrűzésére számíthatunk. Washingtonnak szüksége van arra, hogy a katonai összecsapások folytatódjanak.
A szakértő szerint a halálos hatású haditechnika exportra készen áll. A konfliktus elhúzódásával beindul ezen technika szállítása. Ha a Donecki medencében megvalósuló hadműveletek folytatása eredményeként ott nem marad lakosság, akkor a palagáz kitermelését már senki sem fogja akadályozni. Ha közben nem maradnak sem városok, sem falvak, akkor nem kell befektetni helyreállításukba sem.

**

Putyin: Oroszország nem fog geopolitikai intrikákban részt venni

Putyin: Oroszország nem fog geopolitikai intrikákban részt venni

Oroszország nem fenyeget senkit és nem fog részt venni geopolitikai intrikákban, bármiképpen is próbálják bevonni azokba. Ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette ki a fegyveres erők fejlesztése témakörében rendezett értekezleten.

Az államfő közben rámutatott, hogy biztosítani kell Oroszország és szövetségesei szuverenitásának és területi egységének megbízható védelmét. Putyin kiemelt figyelmet fordított az állami hatalom minden szerve összefogásának fontosságára az ország védelme terén álló feladatok megoldásában.
**

Vadászgépekkel szilárdítják meg Krím védelmét

Szerdán 14 vadászgép érkezik a Krímbe a Belbek katonai repülőtérre – közölte a Fekete-tengeri hadiflotta információs szolgálatának főnöke, Vjacseszlav Truhacsov elsőosztályú kapitány.

A Belbek reptérre 10 db modernizált Szu-27SzM és 4 db Szu-30-as gép érkezik, mindannyian a 4+ generációhoz tartoznak. A 14 vadászgép közül négy abszolút új lesz – mutatott rá Truhacsov.
A belbeki repülőteret, amelyik az ukrán hatalom idején kettős rendeletetésű volt, modernizálni fogják és az orosz légierőnél rendszeresítendő korszerű repülőgépek állomásoztatására használják majd.
OH

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése