2014. 11. 13.

Magyar-kurd régészcsoport tárja fel az iraki Dvin-várat

Download
Az ásatást Major Balázs és Zidan Bradosty vezeti, az ötéves kutatási program első eredményei 2015 elejére várhatóak - közölte a kutatásokat támogató MOL-csoport csütörtökön az MTI-vel.
A Dvin-vár régészeti kutatása része a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az erbíli Szaladin Egyetem között kialakított hosszú távú oktatási és kutatási együttműködésnek, amelynek célja a régióban található középkori várak feltárása.
A festői szépségű Dvin-vár egy domb tetején található az Erbíltől 60 kilométerre északkeletre húzódó hegyvidéki területen. A kutatócsoport geodéziai felmérésekkel és egy 3D-s szkenner segítségével elkészíti a külső várfal háromdimenziós képét, majd dokumentálja a környező régészeti értékeket, köztük az épületeket és a temetőt.
"A vár a helyi hagyományok szerint Szaladin családjának tulajdonában állt, és különleges jelentőséggel bír a kurdok és a kurd nemzeti identitás számára. Hiszünk benne, hogy a projekt a régió turisztikai iparának bővüléséhez is hozzájárul" - idézte a közlemény Kaifi Alit, a Kurdisztáni Regionális Kormány Régészeti Főigazgatóságának helyettes vezetőjét.
A PPKE képviseletében a régészeti tanszék és a kutatás magyar vezetője, Major Balázs írta alá a megállapodást. Mint kiemelte, a magyar-kurd közös kutatás nemcsak fontos történelmi bizonyítékokat fog feltárni, hanem hozzájárul majd a kutatók közti nemzetközi tudásmegosztáshoz és a diákok képzéséhez is.
Az aláíráson jelen volt az ásatást támogató MOL-csoport társasági kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója, Ferencz I. Szabolcs is, aki elmondta, hogy a cégcsoport, amely több programon keresztül is támogatja a kurd kultúrát és a helyi közösségek fejlesztését, egy adománygyűjtő programot is elindít, amelyben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel közösen kurdisztáni menekült családoknak akar segíteni.

Kép: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése