2014. 11. 27.

Krisztus világa - 2014. december - Szemle




A megszentelt élet éve  - A Kedves Olvasó bizonyára felfigyelt arra, hogy októberi számunkban új sorozatot indítottunk, Szerzetesrendek Erdélyben címmel. Más-más szerzetesrendet mutatunk be, akik régóta vagy újkeletűen dolgoznak, imádkoznak, lelkipásztorkodnak Erdély-szerte. Tesszük azért, mivel 2015 az Istennek szentelt élet éve lesz. A hírt Ferenc pápa jelentette be még 2013. november 29-én, amikor a szerzetesrendek legfőbb százhúsz elöljárójával találkozott. A találkozó alkalmával három kérdésről tárgyaltak: a megszentelt élet mibenlétéről és küldetésről, a hivatásról és a testvériségről.
Akkor a szentatya emlékeztette a szerzetes-elöljárókat az Istennek szentelt élet összetettségére: bűnből és kegyelemből áll. A megszentelt élet identitására és küldetésére vonatkozó kérdésnél ezt mondta: „Minden keresztény részéről szükséges Krisztus radikális követése, de a szerzetesek arra kaptak meghívást, hogy sajátos módon kövessék az Urat. Olyan férfiak és nők, akik felébreszthetik a világot. A megszentelt élet prófécia. Isten azt kéri tőlünk, hogy lépjünk ki fészkünkből, és induljunk el a világ határai felé, kerülve a kísértést, hogy azokat magunkhoz idomítsuk. Ez a legkonkrétabb módja annak, hogy kövessük az Úr példáját – olvassuk a vezércikkben.
A püspök-sógorság miatti szenvedésekről – Márton Áron püspök sógornője vallomásának befejező részét közöljük. „Még most is hallom a püspök úr szavait, amikor ezek­ről a nehéz évekről szó esett: ‘Fiaim, földi életében még Isten fiának is szenvednie kellett, ártatlanul – másokért!’ Éppen azért, sokat gondolkoztam mi értelme a fájó múltat most felidézni? Számba vettem, hogy a domokosi kuláklistán szereplő kb. harminc emberből talán három él. Úgy éreztem, kötelességem elmondani történetünkből mindazt, amire még emlékezem, ennek a rohanó korszak nemzedékének, hogy szolgáljon.” ( 3. oldal) 
Amit a karácsony hozhat – jezsuita gondolat. Gondolatok a templomról – Joseph Schumacher cikkét tolmácsolja Bács Béla János. (4. oldal)
Szentek decemberben – Szent Miklós püspök és Szent János apostol életét villantja fel Sárközi Sándor piarista atya. (5. oldal) 
A pillangók nem harcolnak – egy becsületes székely férfira emlékezik dr.Bakó Mária Hajnalka. (6. oldal)
A Katolikus Egyház Katekizmusa, XXIII. rész Pünkösd és az Egyház, a - Játékos ismerkedés szentekkel – ez utóbbi Vitos Antal kvíze Szent Ambrusról és Szent Jakab apostolról. (7. oldal)
Világháború – Mementó – Száz évvel ezelőtt kitört az első világháború. Erre emlékezve, egy sorozattal szeretnénk felhívni az olvasó figyelmét arra a sok áldozatra és szenvedésre, amit a háború okozott családoknak és közösségeknek egyaránt. Az általános mozgósításkor behívták a csíkszeredai Róm. Kat. Főgimnázium fiatal tanárát, Ágner Bélát, aki 1914. október 16-án a hősök sorsában osztozott Galíciában. Rá emlékezve, egyik utolsó írását, Csíksomlyói iskoladrámákat újra közöljük. (8-9. oldal)
A magyar romantikus tájfestészet 2.  – részében a magyar tájfestészet nagyjairól: Ligeti Antal és Brodszky Sándor pályáját ismerteti Sárközi Sándor piarista atya. (10-11. oldal)
Az állandó imádság szövi át életünket – a marosszentgyörgyi karmelita nővérek életével ismerkedünk meg. A templomba lépve – Turtureanu Róbert IV. éves kispap adventi gondolatait olvashatjuk. (12-13. oldal)
Olcsón, egyszerűen, házilag – munkatársunk, Balázs Tünde karácsonyi dísz és süti ajánlatait láthatjuk, receptjét olvashatjuk (14-15. oldal)
A tíz legkeményebb csapda – László Rezső összeállítása a már álmodozó ifjaknak, amolyan intés és óvás, hogy életüket jól, tisztán és boldogan tudják leélni.  (12. oldal)
A három karácsonyi galamb mesében - Katóca egy öreganyó karácsonyi örömét mutatja be, de fejtörőt is kaptak a gyerekek. (17. oldal)
Derűs élet rovatban múlt időző dolgokon derülhetünk, és elolvashatjuk Csűrcsavar tanácsait a kisördöghöz. (18. oldal)
A Keresztrejtvény, Szent II. János Pál pápától van, ami a jelenre és a jövőre utal, és megismerhetjük hűséges megfejtőinket. Reményik Sándor Csendes csodák című versét nagyszerűen illusztrálja a karácsonyfa felé néző tiszta gyermeki tekintet. (19-20. oldal)

A novemberi szám itt olvasható: http://issuu.com/balazstunde/docs/issu

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a négy erdélyi egyházmegye római katolikus plébániáin, a kézbesítőknél vagy a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159 0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése