2014. 11. 14.

Magyar eredmények a szentföldi ásatásokon

Vörös Győző ókorkutató személyében 2014. november 8-án először tartotta világi szakértő a jeruzsálemi Dies Academicus díszelőadását.


 
Vörös Győző, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagja a Machaerus váránál, Heródes Holt-tenger partján fekvő palotájánál folyó ásatások eddigi eredményeiről beszélt a Studium Biblicum Franciscanum és az École Biblique et Archéologique Française akadémiai évadnyitó konferenciáján.

A két intézmény közös tanévnyitó rendezvényén, melyet a szentföldi ferences kusztódia San Salvatore- (Szent Megváltó) auditóriumában tartottak, a szentföldi pápai egyetemi fakultások professzorai és hallgatói vettek részt. Miután Massimo Pazzini és Marcel Sigrist, az intézmények vezetői köszöntötték az egybegyűlteket, Giuseppe Lazzarotto nuncius biztosította a hallgatókat, kutatókat, oktatókat a Szentszék közelségéről és támogatásáról, és hangsúlyozta, közösen kell munkálkodni Jeruzsálem jövőjéért – tájékoztat a szentföldi kusztódia Ferences Médiaközpontja (Franciscan Media Center).

A Jordánia területén található műemlékcsoport, Machaerus vára történelmi jelentőségű hely, bibliai helyszín: itt tartották fogságban, majd fejezték le Keresztelő Szent Jánost Josephus Flavius szerint – mondta el Vörös Győző a Terra Santa Newsnak adott interjújában.


Vörös Győző előadásában a Heródes erődjénél folyó feltárások eredményeiről beszélt, valamint köszönetét fejezte ki a ferences elődöknek és munkatársaknak: a már elhunyt Virgilio Canio Corbo, Michele Piccirillo és Pietro Kaswalder atyáknak, valamint a még mindig aktív Eugenio Alliatának, Stanislao Loffredának.

Machaerus Holt-tenger-parti várában kérte Keresztelő János fejét tálcán Szalóme Heródes Antipásztól, nevelőapjától – írja Márk és Máté evangéliumi szakaszáról Josephus Flavius. A területen folyó ásatásokat Michele Piccirillo jeruzsálemi ferences professzor vezette, majd 2008-ban bekövetkezett halála után nyerte el Vörös Győző ókorkutató a húsz évre szóló koncessziót a Jordán Királyi Műemléki és Régészeti Hivataltól. 2009-ben kezdték meg a műemlékcsoport feltárási munkálatait a Magyar Művészeti Akadémia kutatói; a tizennégy fős régészcsapatban kilenc magyar munkatárs dolgozik. Mára naponta mintegy háromszáz turista és zarándok keresi fel a helyszínt, és mivel a jordán királyi udvar tervei között szerepelt a zarándokturizmus fellendítése a régióban, időközben hét kilométeres autópálya épült a Holt-tenger partjától az ásatás helyszínéig.

Vörös Győzőnek az addigi eredményekről írt munkája 2013-ban jelent meg angolul, a jeruzsálemi Pápai Biblikus Egyetemi Fakultás, a Studium Biblicum Franciscanum szentföldi ásatásokról szóló sorozatában, a Collectio Maior Series 53. köteteként – ez volt az első alkalom, hogy világi, illetve magyar szerző publikált a sorozatban; és a Heródes palotájánál folyó feltárás az első alkalom, hogy magyar szakember végezhet ásatást a Szentföldön, evangéliumi helyszínen.

Fotó: Dósa-Papp Tamas

Magyar Kurír
(vn)

Egy korábbi interjú Vörös Győzővel: Keresztelő Szent János Golgotáján
http://ujember.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=19879:keresztel%C5%91-szent-j%C3%A1nos-golgot%C3%A1j%C3%A1n

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése