2014. 06. 18.

Az olasz bírói hivatal tagjaival találkozott a pápa

Az Apostoli Palota Kelemen-termében június 17-én délben tartott audiencián közel 280 személyt fogadott a Szentatya. A találkozót a múlt hétről helyeztek át erre a napra, mert a pápa aznap nem érezte jól magát – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Ferenc pápa elnézést kért a találkozó múlt heti elhalasztásáért, majd ezekkel a szavakkal fordult az olasz bírói hivatal tagjaihoz: „A bíró sajátos jellemzője az óvatosság, ami nem mozdulatlanságot jelent, hanem az okok nyugodt mérlegelését, amelyek az ítélet alapjául kell, hogy szolgáljanak.”
Az óvatosság sajátos erényéről szólva a pápa hangsúlyozta: a kormányzás erénye ez, hogy előrevigyük a dolgokat, hogy nyugalommal mérlegeljük a jog és a történtek okait. Az óvatosság alapja a saját karakteren, a személyes nézőponton és az ideológiai meggyőződéseken való uralkodás képessége. A jogi normák célja minden országban az, hogy védelmezzék a bíróság szabadságát és függetlenségét. Ez kiemelten fontos helyzetbe hozza a bírákat, hogy megfelelően válaszoljanak arra a megbízatásra, amelyet a társadalomtól kaptak. Tartsák meg mindig megkérdőjelezhetetlen elfogulatlanságukat, objektíven és óvatosan különböztessék meg a dolgokat, kizárólag az igazságos jogi normára alapozva. Elsősorban pedig hallgassanak feddhetetlen lelkiismeretük hangjára, amely az alapvető értékeken nyugszik.
A Szentatya rámutatott, hogy az olasz társadalom milyen sokat vár a bírói testülettől, különösen korunkban, amelyet az értékek örökségének kiüresedése és a demokratikus rend evolúciója jellemez. Ezért a bíróknak igyekezniük kell, hogy az erkölcsi integritás példaképei legyenek az egész társadalom számára.
Ferenc pápa két modellt állított a bírák elé, amelyekből ösztönzést meríthetnek: Vittorio Bacheletet, aki a bírói testületet vezette, és az erőszak áldozataként esett el a hetvenes évek terrorista cselekményei idején, valamint Rosario Livatinót, akit a maffia gyilkolt meg, és akinek boldoggá avatási ügye folyamatban van. Mindketten tanúságot tettek a keresztény világi hívő stílusáról, aki hűséges az intézményekhez, nyitott a párbeszédre, valamint szilárd és bátor az igazságosság és a személy méltóságának védelme terén.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése