2014. 06. 08.

Pünkösdi bérmálás Csíkszeredában

A csíkszeredai Szent Kereszt egyházközségben évente tartanak bérmálást.
Kilencvennégy serdülő és felnőtt részesült pünkösd vasárnapján a bérmálás szentségében a csíkszeredai Millenniumi templom udvarán, ahol Tamás József püspök celebrált ünnepi szentmisét.
Bermalkozas punkosdkor (7)_b 
Szabadtéri szentmise a templomtéren
A Szent Kereszt Főplébániához tartozó ötvenegy legény és férfi, valamint negyvenhárom leány és nő részesült a bérmálás szentségében a püspöki szentmisén, ami által az egyházközség teljes értékű tagjaivá váltak. A bérmálás szentségének kiszolgáltatását kérte rájuk Darvas-Kozma József esperes-plébános. Mint megjegyezte a tavaly októbertől tartott felkészítők során tizenhatan lemorzsolódtak, a jelen lévők viszont készen állnak a Szentlélek befogadására.
A Szentlélek kiáradó ajándékai
„Nekünk, akik hiszünk Istenben és az ő Fiában, jobban kell szeretnünk az életet, mint bárki másnak, lobogjon bár benne az alkotásnak vagy az élvezésnek égig érő lángja. Püspök atya, a bérmálandók nevében fogadja szerető szavainkat.  Isten hozta, Isten éltesse!” – ezekkel a szavakkal köszöntötték a bérmálkozásra készülő fiatalok a szentmisét bemutató püspököt.
„Amikor pünkösdöt ünnepeljük, ezt az ünnepet felemelővé és széppé teszi az a tény, hogy ezeknek a fiataloknak a mai napon kiszolgáltatjuk a bérmálás szentségét. Ahogy annak idején az apostolok első pünkösd napján részesültek a Szentlélek Úristen kegyelmi ajándékában, úgy részesülnek most ők is abban.” – fogalmazott felajánlásában Tamás József püspök, aki kérte a Szentlélek ajándékait nem csak a bérmálkozókra, hanem minden jelenlévőre, hogy a lélek erejével tudjanak mindannyian igazi keresztény életet élni.
Bermalkozas punkosdkor (5)_b 
A Szentlélek ajándékairól elmélkedett Tamás József püspök
A Szentlélek megtanít bennünket
Elmélkedésében a Szentlélek kiáradó ajándékairól beszélt: „Az Úr Jézus ígérete alapján jött el a Szentlélek Úristen az első pünkösd napján, és örökre itt maradt velünk. Azért olyan nagy ajándék a mi számunkra, mert Jézus legfontosabb feladati közé a tanítást adta. A Szentlélek megtanít bennünket azokra az igazságokra amelyek számunkra örök igazságok, amelyek bennünket segítenek, hogy eljussunk végső célunkhoz, az örök hazába. Megvilágosítja a mi életutunkat, hogy lássuk mi a feladatunk ebben a földi életben, mit kell tennünk azért, hogy eljuthassunk az örök boldogságba.” – hangsúlyozta Tamás József.
A keresztségi fogadalom megerősítését követően szent krizmával kente meg Tamás József püspök a bérmálkozókat.
Bermalkozas punkosdkor (18)_b
Az ünnepi pillanatok alatt a bérmaszülők jobb kezüket a bérmagyerek jobb vállára tették, kifejezve bérmaszülői kötelességük vállalását. „Vedd a Szentlélek ajándékának jelét!” – szavakat mondva kente meg krizmával a bérmálkozót a püspökatya.
„Hála legyen azért, hogy a felkészülésünk alatt a főtisztelendő atyák és  hittanárok felkészítettek a bérmálásra. Hála legyen, hogy ilyen népes és lelkes egyházközségünk van, mely püspök atyánk által befogadott, megszentelt és sorsunkat hordozza.” – mondtak köszönetet a megbérmáltak a szentmise végén.
A csoportkép készítésekor már "az égi áldás" is bőségesen hullni kezdett, de a katona nemzet lányai és fiai hűségesen helytálltak.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése