2014. 06. 06.

Elindult az Alfalvi keresztalja

1567-ben István Alfalvi pap végigjárta a Csíki falvakat és felszólította az embereket, hogy május 8-án induljanak el Csíksomlyóra a Salvator-hegyre imádkozni, hogy a Szűzanya segítse meg hitük védelmében. P. Fabritius a gyulafehérvári fejedelmi udvar diplomatája titkon értesítette a csíkiakat a készülő veszélyről. Az alfalviak mindenüket hátrahagyva Somlyóra mentek. Május 17-én, pünkösdszombatján akarta a búcsús népet megtámadni Székelytámadt vár királybírája, Telegdi Mihály, hogy az új vallásra kényszerítse a régi hithez ragaszkodókat és Mikes csíki kapitányt pedig élve elfogja és pünkösd napján Udvarhelyt kivégeztesse. Mikes és a csíkiak ezért zászlóskereszt alatt a Hargita átjárójánál lest vetettek az orvul támadóknak és diadalmaskodtak. Ettől kezdve  a hargitai győzelem a somlyói pünkösdi búcsú "patinája" lett. Azóta a hagyomány töretlen, s a nagy körmenetet tiszteletből az Alfalu-i kereszt vezeti.
** 
Több mint száz fő sorakozott fel Gyergyóalfalu templomi zászlaja alatt csütörtök reggel, hogy kétnapos gyalogos zarándoklat után Csíksomlyóra érkezzen. A helyiekhez borzontiak, gyergyószentmiklósiak, illetve a Mária út tizenkét zarándoka is csatlakozott. Csomafalván 43 személlyel, Újfaluban kilenc fővel egészült ki a csapat.
bucsu_2014_indulas 062_b 
Zászlóhajtás az alfalvi templom előtt
„Aki már egyszer részt vett, igyekszik, hogy többé ne maradjon le. Ki kell próbálni, a következőkben már nem lesz kérdés, hogy gyalog-e, vagy kocsival” – hangzott el Alfaluban, a gyalogos zarándokok gyülekezésekor. A templom előtt összegyűltek többsége régi ismerősként üdvözölte egymást, örömmel fogadva az „első indulókat”.
Mások élményei formálták zarándokká
„Megfogalmazhatatlan, hogy milyen érzés. Az biztos, hogy sokkal másabb, mint amikor azért jöttem ki az induláshoz, hogy búcsút intsek. Évek óta gyűjtöm a résztvevők élményeit, mostanra „ért meg bennem” a zarándok. Remélem, nekem is lesz olyan lelki élményem, amit – ha elmesélek – másokat is útra késztet” – mondta el indulás előtt portálunknak egy útra induló, aki először vesz részt  gyalogos zarándoklaton. Hitét szeretné erősíteni, ez vezérelte az útra. „Szeretnék hinni annyira  magamban, hogy ne az akarat vezérlejen akkor, ha bizonyítási helyzetbe kerülök. Ha este lefekszem, nem kell akarnom, hogy reggel felkeljek, és mégis megtörténik. Valami hasonlóra vágyom a magamban vetett hit terén is” – fogalmazott.
A zarándoklat ünnep
„Lelki tartalma szempontjából a zarándoklat számomra az év legnagyobb ünnepe, hiszen amit a léleknek ad ez az öt nap, ahhoz semmi sem hasonlítható. Hosszú ideig feltölt. Nem az a fajta feltöltődés, amit egy kitűnő buli, vagy egy jól sikerült túra után érez az ember, és amitől esetleg pár napig még jól van, hanem lelkileg »tesz helyre«. Feltölti azt, ami egy év alatt kiürült. Sokan megkérdőjelezik, hogy tömegben mennyire élhető meg az egyén zarándoklata. Az én tapasztalatom, hogy teljesen mindegy, hogy hány ember vesz körül, ha magamba akarok fordulni, meg tudom tenni. Percekre, vagy egy adott pillanatban. És az, akkor, boldogság” – mondta el a Székelyhonnak egy fiatal nő. Nyolc éve csatlakozott a gyalogos zarándokokhoz, azóta egy évet hagyott ki, gyermeke születésekor. „Bár örömteli körülmény miatt maradtam akkor otthon, hatalmas hiányérzetem volt” – mondta.
bucsu_2014_balazs_joska_b 
Balázs József huszonkettedszerre az alfalvi zarándokok élén
A szeretetet, békét ismét együtt élik meg
Ha hazaér, a huszonkettedik vonalkát rója fel zarándokbotjára Balázs József, ennyi éve vezeti a Gyergyóalfaluból induló gyalogosokat a csíksomlyói búcsúba. A csütörtökön indulók nevében úgy  nyilatkozott: „Isten segedelmével megint útra kelhetünk a magyarok istene, a csíksomlyói Babba Mária köszöntésére. Idén is megadta nekünk azt a testi és lelki egészséget, hogy készek legyünk az ő felkeresésére. Örömmel gyűltünk össze. Látom mindenkinek az arcán a boldogságot, a vágyat arra, hogy ismét együtt lehessünk félmillió nemzet- és kereszténytársunkkal abban a szeretetben és békében, ami csak Csíksomlyón, pünkösdkor tapasztalható meg. Adja a jó Isten, hogy az idén is egészségben járhassuk meg ezt az utat, és bízunk, mint mindig is bíztunk abban, hogy a csíksomlyói Mária velünk lesz, erőt ad a nehézségek elviseléséhez”.
A feltöltődésből az itthon maradottaknak is jut
Adorján Imre helyi plébános a Szűzanya oltalmát, Isten áldását kérte a zarándokokra. Az út előtt állókat kérte, vigyázzanak egymásra, és figyelmeztette, ne feledkezzenek meg arról, hogy egy közösség hitét, Istenhez való ragaszkodását és a Szűzanya iránti szeretetét sugározzák magatartásukkal, ehhez méltóan viselkedjenek az út során. „Szeretettel várunk haza mindnyájatokat” – bocsátotta útjukra a zarándokokat.
A búcsúzásra a helybéliek közül sokan összegyűltek. Soraikból fogalmazódott meg: „Minden évben kijövök elbúcsúztatni őket, és mindig sírógörcs fog el. Úgy érzem, mintha a lelkem a zarándokokkal együtt tartana, a testem pedig marad. Öröm, amikor hétfőn este fogadhatom őket, energiájuktól én is megújulok”.

székelyhon.ro


Pünkösdre ajánlott cikkek:
Csíksomlyó búcsú történetének egyházi vonatkozásai
A csíksomlyói pünkösdi búcsú - rövid története -
Csodákkal jeleskedő Csíksomlyói Szűzanya
Csodákkal jeleskedő csíksomlyói Segítő Mária
Visszük a csíksomlyói Madonna képmását
Csíksomlyóra zarándokolunk
A csíksomlyói pünkösdi búcsú
Csíksomlyói Sarlós Boldogasszony
Csíksomlyón vitéz nagybányai Horthy Miklós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése