2014. 06. 07.

Közel-Kelet helyett Kelet-Európa az USA célpontja?

1. A Nyugat által provokált ukrán válság indok a NATO keleti bővítésének

A Nyugat által provokált ukrán válság indok a NATO keleti bővítésének

A NATO bármely, általában provokált indokokkal szélesíti infrastruktúráját Oroszország határai felé. Gyakorlatilag polgárháborút provokálva Ukrajnában, az amerikaiak készek élni a kialakult káosszal, hogy még egy lépést tegyenek ebbe az irányba. Aktív információs háborút folytatva, az USA félelmet és gyűlöletet kelt és az ész érvek tehetetlenek a hamis bizonyítékokkal és nyilatkozatokkal szemben.

Jelenleg a válság fényében Ukrajna NATO tagságáról nincs szó. A szövetség elnöke, Rasmussen csupán ködös ígéreteket tesz a keleti nyitásra és a közös manőverekre. A főtitkár bizonytalansága érthető: Kijev területi vitában áll Moszkvával. A NATO alapító okirata kategorikusan kizárja azokat az országokat, amelyeknek hasonló problémái vannak. Ez a helyzet Grúziával is. Az Abházia és Dél-Oszétia körüli konfliktus nagyban csökkentik az esélyeit a szövetségben. Azonban az nyilvánvaló, hogy mind Grúzia, mind pedig Ukrajna a NATO számára a legfinomabb falatok, hiszen az ő csatlakozásuk a legerősebb faktor a diplomáciai és katonai nyomásgyakorlásra Oroszországgal szemben.
Ott, ahol már van NATO, annak tevékenysége aktivizálódik. NATO hadgyakorlatok kezdődnek a Balti-tengeren, az USA észtországi légi bázisára újabb F-16-os harci gépek érkeznek, Litvánia növeli a honvédelmi költségvetését, hogy fedezze más országok megnövekedett költségeit.
A NATO erősíti jelenlétét a Fekete-tengeren. Romániában az elmúlt hónapban több közös gyakorlatra került sor az USA-val, amelyek közül többet az ukrán határ közelében tartottak. Az amerikai rakétacirkáló Ticonderoga megérkezett a romániai Konstanca kikötőjébe. Az év elején a NATO ide helyezte át a Pentagon szállítóközpontjának katonai egységeit a kirgíziai Manasz repülőtérről.
Figyelemre méltó, hogy a NATO katonák nem tartják be a fogadó ország törvényeit. A NATO kontingens növelése már újabb problémákhoz vezetett Lettországban. Ventspils kikötőváros polgármestere megjegyezte, hogy a két nap alatt a katonák annyi incidenst provokáltak, amennyi nem fordul elő a város napjának ünnepén, amikor több ezer ember érkezik Ventspilsbe:
Mi minden vendéget mosollyal fogadunk. Sajnos azonban a NATO országok haditengerészei szörnyen viselkednek: nyilvános helyeken könnyítenek magukon, terrorizálják a járókelőket, megszegik a rendet, Lettország törvényeit és a viselkedési szabályokat. Nagyon elégedetlenek vagyunk.
OH

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése