2014. 06. 09.

Amit a mai magyarnak is tudnia kell

Ha felületes vagy ne olvasd el!
A tegnap délután 5 órakor támadt vihar, amely jéggel érkezett, megtépázta a fákat, itt a közélben még a távközlési oszlopot is kidöntötte. Mindezt a levegő tette. Az a levegő, amelyet nem tudunk megfogni, amelyet nem látunk, de amely nélkül élni se tudunk. A levegő léte segít megértenünk a Szentlélek munkáját, amely rejtetten, nem látható módon folyik.
1) Miért van szükségünk a Szentlélekre?


A Szentlélek fogja kiteljesíteni és megértetni Jézus tanítását:Még sok mondanivalóm volna, nem vagytok azonban elég erősek hozzá. De amikor eljön Ő az igazság lelke, elvezet titeket a teljes igazságra.” (Jn 16,12). „Akik megkapják a Szentlelket, azoknak szívéből élő víz forrásai fakadnak.” (Jn 7,38). 

Krisztus egyszer s mindenkorra történt megváltását a Szentlélek valósítja meg az egyes emberek lelkében. Az Ő műve, hogy kiossza a Krisztus által megszerzett kegyelmet, megsemmisítse a lélekben a bűnt, felékesítse azt a megszentelő kegyelemmel, megadja neki az új Istengyermeki életet, a maga templomává avasson minket. Hiába volna a Krisztus tanítása, ha nem értenénk azt, vagy helytelenül értelmeznénk. Hiába volna Krisztus példája, ha nem ébredne bennük készség és erő, hogy kövessük az Ő példáját. Hiába volna az örök élet ígérete, ha a Lélek nem irányítaná feléje akaratunkat és törekvéseinket. Ahogy egyik hittudós szemléletesen kifejezte, a Szentlélek nélkül a feltámadás csak egy ígéret lenne, amely sohasem teljesedik be.

2) Hol működik a Szentlélek?  
A Szentlélek az Egyházban, a világban és az egyes emberek lelkében működik (KEK 688). 
Mindjárt kérdezhetné is valaki: miért van, hogy míg az első pünkösdkor feltűnő jelek kísérték jövetelét, ma azonban ezeket a jeleket nem láthatjuk? Ma azonban nincsenek feltűnő jelek, mivel másból is fel lehet ismerni a Lélek jelenlétét. Az Isten Országa csendben, láthatatlanul készül az emberek lelkében. Krisztus szerint az Isten Országával úgy van, mint azzal az emberrel, aki magot vet földjébe. Akár alszik, akár virraszt, és éjszaka van vagy nappal, a mag kicsírázik, és szárba szökken, maga sem tudja hogyan. Bátran mondhatjuk azt is, hogy a rendkívüli kegyelmi ajándékok, ha ritkábbak is ugyan, de ma sem hiányoznak az Egyházból.
a) A Szentlélek működése az Egyházban. „Krisztus és a Szentlélek küldetése az Egyházban – Krisztus testében és a Szentlélek templomában – teljesedik be. Ez az összekapcsolt küldetés ettől kezdve Krisztus híveit bekapcsolja az Ő közösségébe az Atyával a Szentlélekben: a Lélek előkészíti az embereket, kegyelmével megelőzi, hogy Krisztushoz vonzza őket. Ő nyilvánítja ki nekik a föltámadott Urat, eszükbe juttatja szavait és fölnyitja lelküket, hogy megértsék halálát és föltámadását. Jelenvalóvá teszi számukra Krisztus misztériumát, leginkább az Eucharisztiában, hogy megbékéltesse őket, és bevezesse az Istennel való közösségbe, és segítse őket, hogy "sok gyümölcsöt" hozzanak.” (KEK 737).
Ahogy az első pünkösdkor egységbe kapcsolta az apostolok köré összegyűlt sokaságot, a Szentlélek úgy tartja ma is össze kegyelmével az Egyházat. Ő az Egyház egyesítő Lelke. 
Az Egyház nemcsak egy szívélyes baráti együttes, hanem lelki közösség az egy hitben, reményben és szeretetben. A Szentlélek őrködik az Egyházban a krisztusi tanítás felett, tőle való az Egyház tévedhetetlensége, és Ő ösztönzi az Egyház vezetőit és püspökeit a tanítás hirdetésére. 
Ő kelti életre az Egyházban azokat az intézményeket, szerzetesrendeket, egyesületeket, amelyekre az Egyháznak egy adott időben szüksége van. 
Ő ösztönzi az Egyház tagjait az életszentségre és tökéletességre. 
Az Ő műve az, hogy az Egyházban minden időben vannak szentek, akik a krisztusi szeretet hősei. 
Ő hívja megújulásra az Egyházat a világi hívek fokozottabb bekapcsolódása, biblikus-mozgalmak, Biblia-körök által. (KEK 688).
A Szentlélek kegyelmével jelen van a nem katolikus vallási közösségekben is. Legfeltűnőbb jele az egyre erősödő ökumenikus mozgalom, amely Krisztus összes követőinek az egységét akarja helyreállítani.
b) A Szentlélek működése a nagyvilágban. A Szentlélek ott van a nagyvilágban is, minden törekvés között, amellyel az emberek az egymás közti békét és egyetértést keresik. A háború és gyűlölködés beszüntetésére, a szociális igazságosság megvalósítására, egy igazságosabb világrend felépítésére, az elmaradt és gondokkal küszködő országok megsegítésére irányuló mozgalmakban mind jelen van a Szentlélek. (2005. dec. 26. – ázsiai Cunami és az összefogás. 2014. június 8-án Szent Péter sírjánál történt imádság Közel-Kelet, a Szentföld békéjéért.).
c) A Szentlélek működése az egyes emberek lelkében. 
Legfontosabb területe a Szentlélek működésének az egyes emberek lelke. Hogyan működik az egyes emberek lelkében? Mindenekelőtt a rendes és rendkívüli adományai által.

Egyes helyzetekben feltűnően kiismerhető a Szentlélek adománya. Gondoljunk most 1658. szeptember 6-ra, amikor Gábor diák, Puskás Klára és Mezei Erzsébet a betörő tatárok ellen önvédelemre szólították az otthon maradt ditrói és szárhegyi lakosokat. Győzelmüket a tízszeres túlerő fölött a Tatárdomb ma is jelzi. A csíksomlyói ferencesek jegyezték fel, hogy 1694. február 15-én a tatárok Csíkszentmiklóst pusztították. Fogságukba került a Kósa család is. A tatár vezér kész volt meghagyni a család életét, ha eladósorba került szép lányukat neki adják. Az alkura Kósa Judit csak ennyit mondott: Se testemet, se lelkemet pogánynak nem adom! Vértanú lett.  
A Szentlélek ajándékait a hét ajándék néven szokták összefoglalni, amit a bérmálás által mi is megkaptunk.  (Iz 11,1-2). Egyes helyzetekben feltűnően kiismerhető a Szentlélek adománya, amely soha meg nem szűnik: a szeretet.

3) A Szentlélek működésének a felismerése.  
A mi feladatunk, hogy felismerjük a Szentlélek jelenlétét és működését, s kövessük indításait. (KEK 688). Hol jelentkezik a Szentlélek?
a) Megtaláljuk a Szentlelket az imádságban, magunkba szállásban. A Szentlélek felébreszti bennünk a nyugtalanságot, magunkkal való elégedetlenséget, hogy nem jó nekünk Isten nélkül élni. Megmutatja tehetetlenségünket, hogy magunktól nem vagyunk képesek jót tenni és olyanoknak lenni, mint amilyennek szeretnénk. Nem vagyunk képesek valamit is kigondolni magunktól, hiszen képességünk az Istentől származik – tanítja Szent Pál (2 Kor 3,4-5).
b) Találkozunk a Szentlélekkel a Szentírásban. 

Ő sugallta és Ő fedi fel nekünk az Írások értelmét, hogy mi az, ami egyenesen nekem szól. Remete szent Antal bemegy a templomba és hallgatja az evangéliumot: „ha tökéletes akarsz lenni - felelte Jézus -, add el, amid van, az árát oszd szét a szegények között, (...) aztán gyere és kövess engem!” (Mt 19,21). Úgy érzi, hogy ez neki szól, megteszi az evangélium felhívását és elkezdi az ő sokak által megcsodált remeteéletét.
c) A Szentlélek jelentkezik a mindennapok eseményeiben és teendőiben. Az önzetlen jóság, szolgálatkészség, amely néha elfog bennünket, vagy amit másokban látunk, rendesen tőle származik.
d) Néha rendkívüli módon, rendkívüli élményekben is jelentkezik. A helyettesítő pap felolvas tévedésből egy régi házassági hirdetést. A hitvestársak már 10 éve elhagyták egymást. A férfi, aki jelen volt a templomban, felháborodva rohant be a sekrestyébe: Miért űzött belőlem csúfot? – kérdi a papot. A pap megmagyarázza az esetet, és valamilyen indításra ezt mondja: Tudja mit, ezzel az Isten azt üzeni magának, hogy vegye vissza a feleségét. És ez megtörtént!
Nem elég figyelni a Lélek indítására, nem elég meghallgatni, hanem követni is kell. Isten szemében nem a törvény meghallgatója az igaz, hanem a törvény megtartója. (Róm 2,13).

Pünkösd van, a Szentlélek és az Egyház ünnepe. A születő Egyházhoz hasonlóan a mai Egyháznak is abban van az ereje, ha rábízza magát a Szentlélek vezetésére. A Lélekkel való bensőséges kapcsolata erősíti hitét és ad neki bátorságot, hogy ellenállás és üldözés közepette szép életével tanúságot tegyen Krisztus mellett és hirdesse az Evangéliumot. 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése