2014. 06. 05.

Mária Úton jönnek a pünkösdi búcsúra

1350 kilométert gyalogol az a két zarándok, aki a Mária Út egyik legtávolabbi pontjáról, az ausztriai Mariazelltől indult a csíksomlyói pünkösdi búcsúra.
mariaut_b 
Élővé vált a Mária Út. Sokan érkeznek ezen a csíksomlyói búcsúra
Több csoport indult el idén is a Mária Úton a csíksomlyói búcsúra: Magyarországról például 2008 óta most gyalogolnak a legtöbben, legalább százan tartották fontosnak, hogy ily módon zarándokoljanak el a jeles eseményre, közülük huszonöten Budapestről. Amint Molnár Sándortól, az Erdélyi Mária Út Egyesület alelnökétől megtudtuk, a két mariazelli zarándok a magyarországi csoporthoz csatlakozott. A távolból érkezők egy része Székelyudvarhely irányából, a többiek pedig Gyergyószék felől közelítik meg a kegyhelyet. Az alelnök szerint további szervezett csoportok indulnak a Mária Úton Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, illetve több erdélyi településről is.
Több százra tehető azok száma, akik az egyesület által kiépített útvonalon érkeznek az idei búcsúra. „Azokról tudunk biztosat, akik előre bejelentkeztek, ám sokan vannak, akik saját szakállukra kelnek útra” – nyomatékosított az illetékes. Molnár hangsúlyozta, a Mária Út egyes szakaszait csak idegenvezetővel ajánlott megtenni, ezért biztonságosabb, ha előre bejelentkeznek a szervezőknél. Akik így tesznek, segítséget kapnak az útvonaltervezésben, idegenvezetőt, szállást és ha szükséges, akár csomagszállítást is biztosítanak számukra.
A kelet-közép-európai El Camino
Az egyesület alelnöke kiemelte, a 2010-ben megálmodott Mária Út hasonló akar lenni az El Caminohoz, a spanyolországi Szent Jakab sírjához vezető úthálózathoz, ám ennek eléréséhez még rengeteg munkára van szükség. „A születés fájdalmain már túl vagyunk, azonban még sok tennivalónk van” – jegyezte meg.
A Mária Út egyébként még kiépülőben van Erdélyben. A nyomvonalak kijelölését 2011-ben kezdték el. Hargita megyében az úthálózat mintegy 550 kilométert tesz ki, ennek közel fele van megfelelően kijelölve.
Ünnep a zarándokok fogadása
„Minden évben ünnep számunkra a zarándokok fogadása” – jegyezte meg Farkas Árpád. A csíkkarcfalvi plébános elmondta, a Mária Úton zarándoklók egy része a gyergyócsomafalvi és gyergyóalfalvi keresztaljákhoz csatlakozik, együtt érkeznek a településre. Fogadásuk csütörtökön 19 órakor esedékes. „Harangszóval köszöntjük őket, a helybéliek pedig minden évben nagy számban várják a megfáradt utasokat. Fontosak ők számunkra, hiszen mindegyikük valamilyen okból vállalja fel ezt a próbára tevő utat” – említette a plébános. Bartalis Ágoston megyebíró szerint a községbeliek az alkalomhoz illően készülnek a mai eseményre, többen saját hajlékukban látják vendégül a távolból érkezőket.

székelyhon.ro

Székely bélyeget adnak ki a pünkösdi búcsúra

Csíkszereda - Nemzeti Összetartozás - 2014.06.04.

Június 4-i megemlékezés Csíkszeredában

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése