2014. 06. 01.

Ukrajna és Moldova porul jár

Ukrajnának és Moldovának el kell felejteniük a vámkedvezményeket

Ukrajnának és Moldovának el kell felejteniük a vámkedvezményeket

A FÁK-on belüli kereskedelmi kapcsolatok megváltoznak. Míg Ukrajna és Moldova előkészítik piacaikat a nyugati nyitáshoz, a többi FÁK ország egymás felé közeledik. Már egyértelmű, hogy az Eurázsiai Gazdasági Közösség megváltoztatta a FÁK gazdasági térképét. Ez óriási egységes piac lesz világos, egyenlő és egységes játékszabályokkal valamennyi termelő számára. De hogy hatékony legyen, meg kell tanulnia megvédeni érdekeit nemcsak világviszonylatban, de határai közelében is.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök beszélt a vámakadályok szükségességéről Ukrajna és Moldova számára európai társulásuk után. Ez teljesen logikus lépés: semmi politika – csupán gazdaság. Az Erópai Unió megalakulása pillanatától kezdve vámilletékekkel és kvótákkal védi érdekeit. Ezek egyfajta szűrők: csak azt szabad behozni, ami nincs meg Európában, a többit maguk állítják elő.
Ami Ukrajnát és Moldovát illeti, ezek már megtették választásukat. Az ország lakosainak a tévé képernyőiről az európai integráció vágyát sulykolják, rózsás képeket rajzolnak a szabad piacról, kedvezményekről, új fogyasztókról. De kinek kell Európában a moldáv bor vagy paradicsom? Ott már telített ez a piac. Ugyanaz a helyzet Ukrajnával. Kijev Amerika-barát vezetősége kijelenti, hogy az ukrán áru fő aduja az olcsóság. De először is, mindezek a zöldségek, gyümölcsök Európában olcsóbbak. Másodszor, nevezzen meg csak egyvalakit, aki kész megvásárolni az emelt árú ukrán ipari termékeket.
Mindenki számára világos, hogy Kijev elveszti fő kereskedelmi partnereit homályos kilátások miatt. És nem arról van szó, hogy a Vámunió vagy az Eurázsiai Közösség nem akarja az ukrán árukat. A helyzet az, hogy Ukrajna Európa számára csak egy hidacska a kontinens – az európai után – legnagyobb piacához, a Vámunióhoz. És ukrán áru gyanánt Oroszországot és más országokat elárasztja a génmodifikált burgonya és kétes eredetű ipari termékek Európából. Hiszen Ukrajnának egyelőre kedvezményes kapcsolatai vannak a mi piacainkkal a FÁK keretében.
Az egyetlen mód, hogy megóvjuk piacainkat az egyenlőtlen konkurenciától, a kvóták bevezetése és a vámilleték emelése Ukrajnával és Moldovával kapcsolatban. Hogy maguk az európai termelők érezzék meg, hogy nem kifizetődő áruik eladása a Vámunió és az Eurázsiai Közösség piacain. Érthető, hogy ezt megsínylik az ukrán és moldáv termelők is. De az országaik hatóságai már választottak és meg kell érteniük ennek negatív következményeit.

OH

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése