2014. 06. 17.

Egy belga politológus az Ukrán-ügyről

Belga politológus – azokról, akik most kerültek hatalomra Ukrajnában

Belga politológus – azokról, akik most kerültek hatalomra Ukrajnában

A beiktatási ceremónián Ukrajna új elnöke Pjotr Porosenko az ország gyors normalizálását ígérte. Ennek ellenére az utóbbi néhány nap során az ukrajnai helyzet a végsőkig kiéleződött. Luс Michel belga geopolitológus, az Eurázsiai Tanács a demokráciáért és választásokért (Observation eurasienne pour la democratie et les elections) szervezet vezérigazgatója Brüsszelből telefonon mondta el Oroszország Hangjának, hogy milyennek látja ezt a helyzetet, ennek okait és lehetséges következményeit.

- Az első, amit meg kell érteni, azoknak az embereknek beállítottságát, akik meghatározzák Kijev politikáját. Porosenko csak képviseli ezeket az embereket. Vajon kik azok?
Többségükben ezek vagy a Bandera eszméinek hívei, abból a közegből kerültek ki vagy közel állnak hozzá. Jellemzésük rendkívül egyszerű: ők azok, akik ellenőrzésük alatt tartották a náci titkosszolgálatokat. 1945-ben Gehlen német tábornok átadta az amerikaiaknak az összes titkos kémhálózatot, beleértve a Bandera-híveket is. Amikor pedig Németország NATO tag lett, a Bandera-hívek a CIA-nak kezdtek szolgálni. Még az ötvenes években a banderisták léteztek mint katonai szervezet, és a NATO aktívan felhasználta őket. Számomra úgy tűnik, hogy ez a történet fényt vethet arra a meglehetősen visszataszító szerepre, amit Merkel asszony játszik Ukrajna ügyeiben.
A müncheni banderisták közegéből került ki például Klicsko. Ki irányítja ma Ukrajnát? Jacenyuk, a jelenlegi miniszterelnök a múltban a Nemzetközi Valutaalapnál működött, és ugyanakkor az ismert amerikai szekta, a szcientológusok bankára volt. 
Egy másik példa – Avakov belügyminiszter. Ez egy nemzetközi szélhámos. Az első, amit megtett – megsemmisítette a minisztérium archívumaiban az összes dossziét saját múltjáról. És valamennyien nagyjából ugyanazt csinálták. 
Porosenko – hiba lenne csak egy szimpatikus „csokoládébárót” látni benne. Őt jól ismerik Afrikában, elsősorban az Elefántcsontparton, az úgynevezett „kakaóháború” kapcsán. A kakaó stratégiai nyersanyag a nyugati élelmiszeripar számára. A franciák, angolok és többek között Porosenko közötti a kakaóért kialakult konkurrencia következménye lett az Elefántcsontparton évekig tartó polgárháború zsoldosok bevonásával. Porosenko Ukrajna elnöke, de róla többet tudnak az afrikaiak, mint az ukránok. 
És ezek mögött az emberek mögött Washington áll, ahol mindenki helyett mindent eldöntenek.
Az USA-ban nagyon erős a hadiipari lobby és nagyon erős két politikai csoport van. 
Az egyik – az úgynevezett neokonzervatívak, ez a fiatalabb Bush elnök volt csapata. A másik – az úgynevezett realisták. Az ő vezérük Brzezinski, aki a Szovjetunió legádázabb ellensége volt, ma pedig Oroszország ellensége. Ez nagyon befolyásos politikai tényező, Obama elnök tanácsadója geopolitikai kérdésekben. Közismert, hogy Brzezinski új hidegháborút szeretne kirobbantani, három célkitűzéssel.  
Az első – a fegyverkezési hajsza újraélesztése, mivel az amerikai hadiipari komplexum jelenleg válságban van. 
A második – megakadályozni Oroszország újjászületését mint nagyhatalmat. 
A harmadik cél – lerombolni az Európai Unió és Oroszország gazdasági kapcsolatait és együttműködését, beleértve a partnerséget a földgáz terén.
Többek között azért is, hogy a saját palagázukat adják el Európának annak ellenére, hogy az sokkal drágább, mint az oroszországi gáz. Ezeknek a céloknak elérése érdekében Washington arra törekszik, hogy összeveszítse Oroszországot Ukrajnával, arra készteti Oroszországot, hogy szüntesse meg a gázszállítást Ukrajnába, tehát Európába is, és végezetül arra kényszeríteni Oroszországot, hogy lépjen be abba a háborúba, amelyet Kijev folytat Ukrajna keleti részén az oroszajkú megyék ellen.

OH

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése