2014. 06. 03.

Krisztus világa 2014. június - Szemle

Június első hetében két emléknap, ünnep erősíti összetartozásunkat. Június 4-én megüljük a nagyon fiatal emléknapot, a Nemzeti Összetartozás Napját. Június 7-én pedig a több mint félévezredre visszanyúló csíksomlyói pünkösdi búcsún veszünk részt vagy annak leszünk részesei.
1920. június 4-én, a trianoni békediktátum napján 11 óra 5 perckor összeült a nemzetgyűlés. Rakovszky István házelnök rövid beszédet mondott. Az elszakított országrészek lakóinak ezt üzente: „Ezerévi együttlét után válnunk kell, de nem örökre.” És kilenc évtized után, 2010. május 31-én a Magyar Országgyűlés megszavazta a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtétel címet viselő törvényjavaslatot, ami június 4-én hatályba is lépett. Az Országgyűlés kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”. Ezt követte a folyamatos visszahonosítás és honosítás.
A magyarság lelki-szellemi összetartozását erősítette a 14. században Csíksomlyón letelepedett pálosrend, és a Szentatyától számukra adatott pünkösdszombati és vasárnapi búcsúkiváltság. Megemlékezünk a Tolvajos-tetői döntő eseményről, amiért a klérus és a nép számára legelfoglaltabb napra, pünkösd szombatra tették a „fogadalmi” búcsút. 1567. május 17-én, pünkösd szombatján  történt esemény új patinát vont az egykori pálos búcsúra. A felekezeti harcok hála Istennek már a múlté. Ma együtt ünnepelünk a pünkösdszombati búcsún katolikusok és katolikus gyökerekkel rendelkező keresztények – olvassuk a 2. oldalon.
Ha szerettek engem – mondja búcsúbeszédében Jézus Krisztus, és Vigasztalót ígér, aki segít, hogy személye mindig megismerhető legyen  írja Pasca Szilárd papnövendék (3. oldal). 
Ehhez kapcsolódik Hallgatni a belső hangra – Anselm Grün bátorítása, Bács Béla János tolmácsolásában. (4. oldal) 
Ferenc pápa nyilatkozata szentföldi útjáról  amely a keresztény egységtörekvés újabb állomása, ugyanakkor „Ez a szentföldi zarándoklat egyben alkalom volt arra, hogy megerősítsem hitükben a keresztény közösségeket, amelyek sokat szenvednek." (4-5. oldal) 
Kegyelmi hely – címmel Bakó Mária Hajnalka, gyermekkori istenélményéről vall.  (6. oldal)
A Katolikus Egyház Katekizmus - Játékos ismerkedés szentekkel – ez utóbbi Vitos Antal összeállítása A Szentről és Thüringia rózsájáról. (7. oldal)
A nagybányai festőiskola  a modern magyar festészetet elindító mozgalomról és az impresszionizmus legnagyobb magyar mesterével ismertet meg Sárközi Sándor piarista tanár. (8-9. oldal)
Nyári tippek szorongóknak  Janikovszki Éva nyomán egészséges, felszabadult életre igyekszik segíteni Dimén Erika.  Cselekvés címmel a keresztény életmód mint cselekvés egy másik cselekvésre, ami megszabadít a pótcselekvésektől és önsajnálattól.  (10-11. oldal)
Együttjárás – keresztény ifjaknak szóló tippek, melyet Balázs Tünde munkatársunk állított össze. Mellette ifjainknak érdekes infó a Keresztény Ifjúsági Szolgálat szervezte nyári táborokról. (12. oldal)
A hűséges kutya – Lessing meséje a gyermekvilág oldalon és Lőrincz Éva Katalin összeállítása. (13. oldal) A derűs élet rovatban Bárki szerethet képes történet mellett megtaláljuk elménk mindennapos tisztálkodását, a humort. (14. oldal) A Keresztrejtvény szellemi torna, de segít az önvizsgálatban, hogy érvényesüljön a Szeretet, Kosztolányi Dezső  verse. (15-16. oldal)
A címlapon Greg Epperson, Magasságok felé című fotója látható.
KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a négy erdélyi egyházmegye római katolikus plébániáin, a kézbesítőknél vagy a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159 0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc

A májusi lap itt olvasható: ISSUU - Majus 2014 by Balazs Tunde


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése