2014. 06. 03.

Obama Európába érkezett

Megkezdődött Barack Obama amerikai elnök európai körútja.

Obama Európába érkezett
Azért indult másik kontinensre, hogy meggyőzze európai partnereit, ne mondjanak le kemény politikáról Oroszországgal szemben. Az elnök, többek között, részt vesz a brüsszeli csúcsón, és találkozik Petro Porosenko új ukrán elnökkel.
Washington már bejelentette, hogy Obama támogatja Porosenko minden lépését, ami Ukrajna megőrzésére és a stabilitás elérésére irányul. A felek megvitatják, hogy milyen további lépéseket kellene foganatosítani az ukrán konfliktus terjedésének megakadályozása érdekében. Június 2-án Kijevbe érkezett a Pentagon népes küldöttsége, hogy a stabilitás elérése érdekében tanácsot adjon a kijevi juntának. Éppen tegnap kezdődtek brutális rakétatámadások Luhanszk és Donyeck ellen – jegyzi meg Alekszandr Guszev orosz politológus:
Teljesen érthetetlen, hogy az Egyesült Államok elnöke miért diktálja egy másik ország elnökének, hogy hogyan viselkedjen saját népével szemben. Ráadásul az Egyesült Államok ragaszkodik a büntető akció folytatásához az ukrán lakosság ellen. Oroszország véleménye szerint, ez teljesen elfogadhatatlan.
Meg kell jegyezni, hogy Obama látogatásának egyik fő témája az Oroszország elleni szankciók. Ez az amerikai elnök rögeszméjévé vált.
A téma megvitatásra kerül Lengyelországban is, ami teljesen nem helyénvalónak tűnik – mondja Alekszej Panyin orosz politikai elemző:
Érdemes megjegyezni, hogy az európai erők megoszlása tekintetében Lengyelország távolról sem a legnagyobb és legbefolyásosabb ország. Valószínűleg, nem nagyon logikus, hogy Lengyelországban kezdik vagy folytatják az új szankciós listának a megvitatsát. Hiszen az ilyen döntéseket az egész Európai Unió szintjén kellene meghozni.
Az Oroszország elleni szankciókról Obama a Hetek brüsszeli csúcstalálkozóján is fog beszélni, ahol részben meghallgatják, és ugyancsak részben egyet fognak érteni vele. Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Görögország vezető cégei már kijelentették, hogy nem lesz a szankciók „harmadik csomagja” Oroszország ellen. Ez magát az európai gazdaságot veszélyeztetné.
Obama látogatása Normandiába, a második front megnyitásának évfordulójára egybeesik Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatásával. Putyin a tervek szerint megbeszéléseket folytat Francois Hollande francia elnökkel, David Cameron brit miniszterelnökkel. A Fehér Ház bejelentette, hogy Obama nem tervez tárgyalásokat Putyinnal. De a „véletlen találkozás” lehetőségét senki sem zárja ki.
 
OH

Ne feledje el megnézni:
Legyetek éberek!
Krisztus világa 2014. június - Szemle
Összetartozunk
Püspöki áldás a Csíksomlyóra tartó zarándokvonatra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése