2014. 06. 27.

A Keleti Egyházakat Segítő Mű



A béke csak akkor biztonságos, ha több kéz műveli - mondta Ferenc pápa.
Június 26-án, csütörtökön délben Ferenc pápa az Apostoli Palota Kelemen termében fogadta a R.O.A.C.O., a Keleti Egyházakat Segítő Mű 87. plenáris ülésének 80 résztvevőjét.

A pápa felidézte május végén tett első szentföldi zarándoklatát. Ennek egyik következményeként június 8-án Peres izraeli és Abbász palesztin elnökkel, I. Bartolomeiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka jelenlétében a Vatikáni Kertekben imádkoztak a békéért, majd olajfát ültettek el. Az igazi békét, amelyet a világ nem adhat nekünk, Jézus Krisztus adja. Ezért a súlyos sérülések ellenére, amelyeket a béke sajnos ma is elszenved, újból életre kelhet – fejtette ki Ferenc pápa.

A Szentatya hangsúlyozta: Jordániában, a Palesztin Területeken és Izraelben tett apostoli látogatása vigaszt, bátorítást jelentett és egyben nagy felelősséget. Közösen kell tovább haladni a keresztények teljes egysége és a vallásközi párbeszéd útján. A béke művelésére elsősorban keleti testvéreink kaptak meghívást pásztoraikkal együtt. Reménykedve minden remény ellenében, ha születési helyükön maradnak, ahol elsőnek hangzott fel az emberré lett Isten Fiának evangéliuma, bárcsak megtapasztalnák azt, hogy „boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni” (Mt 5,9). A pápa azért imádkozott, hogy ezek a testvéreink mindig élvezzék az egyetemes egyház támogatását.

Pünkösd tüze, a szeretet hatalma megállíthatja a fegyverek, a gyűlölet és a bosszúállás tüzét – mondta a pápa, majd hozzátette: osztozunk könnyiekben és félelmeikben, csakúgy, mint reményükben! Ezt csak konkrét és hatékony szolidaritásunkkal mutathatjuk meg, amely képes arra ösztönözni a nemzetközi közösséget, hogy megvédje az egyének és a népek jogait.

A pápa Szíria és Irak híveihez, püspökeihez és papjaihoz fordulva kifejezte számukra az egész katolikus egyház közelségét. Kiterjesztette ezt a Szentföldre és Közel-Keletre, valamint a szeretett Ukrajnára, amely történelmének súlyos óráit éli, valamint Romániára, ahol a ROACO szintén jelen van.

Elismerő szavakkal szólt a mű tevékenységéről, amely a keleti közösségeknek nyújt segítséget a világ minden részén, különös tekintettel a menekültekre, visszaadva méltóságukat és biztonságukat, amelyhez hozzátartozik önazonosságuk és vallásszabadságuk tiszteletben tartása.

(vm) VR

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése