2014. 06. 18.

Brazília fővárosát Don Bosco álmodta meg

Bosco Szent János, a szalézi rend alapítója Brazília és a főváros társvédőszentje, ráadásul Brazíliaváros az ő egyik álma alapján épült fel – olvasható a szaleziak.hu honlapon.


Brazília fővárosát, Brazíliavárost 1960-ban alapították. A tervezőasztalon megszületett városnak különleges kapcsolata van Don Boscóval: a fiatalok torinói szentje nem sokkal az első szalézi misszionáriusok Brazíliába érkezése után, 1883-ban megálmodta a város jövendőbeli helyének koordinátáit.

„1883. augusztus 30. éjjelén álmot láttam” – kezdte Don Bosco elbeszélését 1883. szeptember 4-én az egyetemes káptalan előtt. Életrajzírója, Lemoyne atya leírta, amit mondott, Don Bosco pedig később kijavította és kiegészítésekkel látta el. A történet „Misszionárius álom Dél-Amerikáról” néven lett ismert, és Don Bosco életrajzának 16. kötetében található.
Álmában Don Bosco fantasztikus utazáson vett részt egy 16 év körüli, barátságos fiú kíséretében, aki azt mondta, az Úr nevében jött azért, hogy megmutassa neki a művet, amelyet meg kell valósítania.
Don Bosco álmában Dél-Amerikában volt egy szalonban. Egy szalagon szélességi és hosszúsági fokokat látott – pontosan az Egyenlítőn, ott, ahol később az új főváros, Brazíliaváros felépült. A történet Dél-Amerika áttekintésével folytatódik, az Andoktól egészen az Atlanti-óceánig. „Több ezer, több millió ember várja a segítséget és a hitet” – mondta a fiú.
Don Bosco így számolt be az álom további részéről: „Végigutaztunk az Andok mentén. Több mint ezer mérföldet mentünk érintetlen esőerdőben. A szemem előtt végigvonult mindaz a páratlan gazdagság, amelyet később felfedeztek. Láttam számtalan nemesfémbányát, kimeríthetetlen széntartalékokat és olyan gazdag olajmezőket, amilyeneket sehol máshol.”

Később vonaton utaztak keresztül színpompás, csodálatos vidékeken, majd  egy ismeretlen, érintetlen őserdő mellett haladtak el. Szeme előtt látta azt a végtelen gazdagságot, amelyet majd egy szép napon felfedeznek: nemesfémbányákat, végtelen mennyiségű kőszenet és olajat.

„A vonat folytatta útját, átszeltük a pampát és Patagónia festői tájait. […] Amikor a Magellán-szoroshoz értünk, megpihentünk. Előttünk terült el Punta Arenas. Amerre csak láttunk, mindenhol gazdag, felszíni fejtésű szén, feldolgozott, kötegben álló vasrudak. Kísérőm szerint mindaz, amit most csak terveznek, egyszer valóság lesz.”
A 15. és a 20. szélességi fok között volt egy meglehetősen hosszú és széles öböl, amely egy helyen két ágra szakadt, és egy tó alakult ki. Egy hang újra meg újra azt mondta: „Ha az emberek ideérnek, hogy kiaknázzák a rejtett bányákat, itt majd megjelenik a tejjel-mézzel folyó ígéret földje.”

Don Boscónak 9 éves korától 70 éves koráig rendkívül sok álma volt. Többet közülük ő maga írt le, másokat azok a szaléziak, akiknek elmesélte azokat. Don Bosco a rendtársak feljegyzéseit is mindig elolvasta és kijavította. A rend irattárában valamennyi megtalálható.

Az 1891-es első brazil alkotmányban már szerepelt, hogy új fővárost kell építeni az ország közepén, de a grandiózus építkezések csak 1956-ban kezdődtek el. Négy évvel később lett az új város Brazília fővárosa. Don Bosco prófétai, utópisztikus álmában Segismundo Mello kormányzó világos és egyértelmű utalást látott az új főváros helyére. Ez az álom volt a fő ihletője Brazília modern fővárosának. A kormányzó közölte meggyőződését a főmérnökkel, Izrael Pinheiróval és az akkori elnökkel, Juscelino Kubitschekkel. Az 1956 és 1960 között épült városnak ma már több mint 2,5 millió lakosa van. Brazíliaváros építését a szent védelme alá helyezték, az első vasanyagot és az első adag cementet, amely megérkezett a helyszínre, a híres „kék” Don Bosco-szentély építéséhez használták fel.
1961-ben, amikor az új fővárosnak védőszentet kerestek, az első választás az Aparecidai Miasszonyunkra esett. Brazília elnöke és a város polgármestere kérték a Szentszéket, hogy Bosco Szent Jánost tegye meg a város védőszentjévé. Így 1962. június 10-én az Aparecidai Miasszonyunk mellett Don Boscót kiáltották ki Brazíliaváros védőszentjének.

Jelenleg közel ezer szalézi munkálkodik Brazíliában a fiatalok és a szegények javára Don Bosco álmának megvalósításán.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése