2014. 09. 14.

A csíkszeredai Szent Kereszt templom történetéből 2.


A csíkszeredai Szent Kereszt templom történetéből 1.

- folytatás -

1940. a felszabadulás éve. Szeptember 11-én Csíkszeredába bevonulnak a magyar honvédek. 
„1944. szeptember 11-én bevonulnak az oroszok, és ezzel az alkalommal feldúlják a templomot. Hasonlóan tesznek a visszavonuló németek is, akik a vasúti állomást is felrobbantják. A templombeli siralmas állapot miatt nem lehet misézni, mert minden felszerelés hiányzik. így Adorján Károly, a plébános helyettesítésére kiküldött pap először nov. 17-én a zsögödi templomban misézik, mert ott Tőke Ferenc harangozó minden templomi felszerelést megmentett. December 7-én reggel a város utcáin csak kutyák és macskák kóborolnak. Leírhatatlanul nyomott és megdöbbentő most a város képe. Nincs kehely, miseing, miseruha, sem ostya. A főoltár keresztjéről Krisztus testét leverték, és összetörték, csak a jobb kar könyöke maradt meg a kereszthez szegezve szörnyű figyelmeztetésnek. A szentek szobrait tönkretették (pl. Nepomuki Szent János szobrát lefejezték). Az oltárgyertyatartókat összehajtogatták, a csillárok villanykörtéit összetörték, a villanyvezetéket leszaggatták, az orgonát is feldúlták, és sípjaiból többet széthordtak. A gyertyakészletet elvitték. A régi miseruhákat összeszaggatták, éjjel pedig visszadobták. Ezek után a megbecstelenített oltárt expiálásra vár.” Adorján kanonok felkérte a híveket, hogy a legszükségesebb holmik pótlásáról gondoskodjanak. A nők pénzt és fehérneműt gyűjtöttek.
1948. Vízkereszt. Megjelent az Egyházközségi Apostol című plébániai kiadvány. Alkalmi, hitéleti értesítőnek szánta Antal József csíkszeredai plébános. A kiadvány célja a katolikus népnevelés és a plébánia fontosabb eseményeiről tájékoztassa a híveket. A Kisapostol a csíkszeredai gyereket jelentette, akik házhoz vitték az alkalmi értesítőt. A Világosság Rózsafüzér titkai az Egyházközségi Apostol első számában jelent meg. Az értesítőt betiltották, Antal József plébánost idegen propaganda terjesztése címén bebörtönözték.
Így tűnt el bizonytalan időre az ígéretesnek indult Egyházközségi Apostol, hogy 56 esztendő múltán, 2004. október 17-én felébredjen Csipkerózsika álmából. Az új Egyházközségi Apostol céljában sem tér el a régi lapszámtól, a lap megjelenésének egyik legfontosabb célkitűzése, hogy segítse a plébánia közösségét, híveit abban, hogy a krisztusi hitet jobban elsajátítsák, és otthonukba is elvigyék. A kezdeti célkitűzése megmaradt: a hit és erkölcsi élet erősítése, valamint a kellő tájékoztatás az egyházközség eseményeiről…
Az Egyházközségi Apostol lapszámai a plébánia honlapján is hozzáférhetők és letölthetők, a szerkesztők online internetes változatban is publikálják a lapot (www.hhrf.org.szentkereszt).
1956. május 5-én a plébánia udvarán köszöntik az idelátogató Márton Áron püspököt.
1958. június-július havában kijavítják a templomot. Szeptember 14-én megtartották a templom 200 éves fennállásának jubileumát.
1978. nyarán ismeretlen személy tűzcsóvát dobott a sekrestyébe, a tűz átterjedt a templom belsejére, nagy kárt okozott.
1981-es bérmálásra készülve a templomkertben megépül a deszkatemplom néven elhíresült építmény.
1985–1990. Felépül a Szent József kápolna és papi otthon.
1989-ben Zsögöd filiálét önálló plébániává nyilvánítják. „A püspökség javaslatára a Vallásügyi Osztály jóváhagyásával a zsögödi filiálé plébánia rangra lett emelve, úgy hogy az egyik tisztelendő úr a jövőben mint plébános ott fog szerepelni.. 1990-től önálló költségvetés alapján fog tevékenykedni.” 1995-ben lesz önálló plébánia Ft. Szakács Lajos plébánossal.
1990-ben új templom építését engedélyezik. 1993-ban elkezdik az építését.
1991-ben elkezdődik a Hargitafürdői Szent István Ház építése.
1995-ben a plébánia területének felosztására kerül sor, és a keleti rész Szent Ágoston néven új plébánia lett. Plébános: Pénzes József.
2000-ben Hargitafürdő jogilag önálló plébánia, továbbra is a Szent Kereszt Plébánia látja el.
2001-2003. felépül a Millenniumi-templom, felszentelése október 18-án volt.
2003. szept. 6-án Szécseny negyedbe költöztetett deszkatemplomot Szent Kinga tiszteletére megáldják.
2004 és 2006 között folyt a Szent Kereszt templom teljes restaurálása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése