2014. 09. 19.

Az RMDSZ a román társadalommal kíván vitát folytatni az autonómiáról

Az RMDSZ a román társadalommal és nem a politikai pártokkal kíván vitát folytatni a Székelyföld területi autonómiájáról – jelentette ki Kelemen Hunor csütörtökön Sepsiszentgyörgyön, sajtóreggeli keretében.
szekelyhon_b 
Antal Árpád, Kelemen Hunor és Tamás Sándor (fotó: Lévai Barna)
Nem titkos társaság vagyunk, azonban az autonómia statútum megalkotása a tervezettnél hosszabb időt vett fel. Egy évvel ezelőtt kiderült, hogy nem egy-két hetes munkáról van szó. Az, hogy hogyan szivárgott ki a román sajtóba máig is tisztázatlan, de az ott megjelent változathoz képest csak alig módosítottunk – jelentette ki Kelemen Hunor csütörtökön Sepsiszentgyörgyön.
Csütörtökön délután Kolozsváron hivatalosan is közvitára bocsátják a dokumentumot. Azonban ezt megelőzően nyilatkozott Sepsiszentgyörgyön az RMDSZ elnöke, hangsúlyozva, hogy a román társadalmat kell megszólítaniuk Székelyföld területi autonómiájának ügyében és semmiképp nem a politikai pártokat, hiszen abból indulnak ki, hogy politikai pártok nem vállalnak be olyasmit, amit szavazóik nem támogatnak. A román társadalom tévhitei idővel eloszlathatók nagy összefogással. Ennek előkészítéséhez és moderálásához már vannak román partnereik is – mutatott rá. Ha a társadalomnak ebben az ügyben nagyobb toleranciája alakul ki, akkor sokkal nyitottabban viszonyulnak és a politikusok is elfogadhatnak olyan tervezetet, ami nem üti ki a társadalom biztosítékát.
Kelemen Hunor elmondta, a dokumentumot már lefordították angolra és átadják a diplomáciai testületeknek, illetve Brüsszelben az Európai Néppárt politikusait is tájékoztatják a tervezetről.
Ami az autonómia-statútum bemutatásának időzítését illeti – az RMDSZ elnöke szerint – nem kampányfogásnak szánták, hiszen most készült el a tervezet, ráadásul az is véletlenszerű, hogy épp a skóciai népszavazással esik egybe.
A sajtóval való találkozón jelenlevő Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke felhívta a figyelmet, hogy bármit tesznek, azonnal kampányfogásként könyvelik el, de ebben az országban minden évben kampány van, idén kétszer is. Most is kampány van, aztán jövőben kezdődnek a helyhatósági-, majd a parlamenti választások kampánya. Leszögezte, meggyőződése: nem kampányról kampányra, hanem ügyről ügyre kellene haladni.
A sajtóreggelin részt vevő Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere hozzátette, azt tekintik célnak, hogy a közvita csökkentse a román társadalomban meglévő ellenérzéseket az autonómiával szemben. „Ha a társadalomnak nem 99 százaléka, hanem csak 85 százaléka ellenzi az autonómiát, akkor a román politikusok is úgy érezhetik, hogy kisebb kockázatot vállalnak, ha foglalkoznak a kérdéssel” – érvelt a székelyföldi autonómiamozgalom egyik hangadójának tekintett RMDSZ-es politikus.
Kelemen Hunor elmondta, hogy az RMDSZ tervezetét, mely a sikeresen működő dél-tiroli autonómiamodell székelyföldi adaptációja, a szövetség szakpolitikusai készítették és az MPP-vel egyeztettek, de ezen kívül senkinek nincs köze hozzá.  Az azonban kétségtelen, hogy a viták nyomán módosulni fog a tervezet. A közvita idején szakmai és lakossági fórumokat is szerveznek, de online lehetőséget is biztosítanak majd azok számára, akik módosító javaslatokat tenni – összegezett Kelemen Hunor.

erdely ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése