2014. 09. 12.

Az ukrán válság tanulsága

Forrás: www.magyarhirlap.hu
Háborúra, több száz ember halálára volt szükség ahhoz, hogy Petro Porosenko ukrán elnök is belássa: különleges státus biztosításával talán országán belül tarthatja az elszakadni vágyó Donyeck és Luhanszk megyét. Későn érkező javaslat és félszárnyú is, ugyanis Porosenko rögtön a bejelentés után leszögezte: nincs szó autonómiáról, Ukrajna föderalizációjáról, és még kevésbé annál szélesebb körű önállóságról.

Porosenko rendezni próbálja, amit Januko­vics elhajtása után hatalomra került elődje és az ideiglenesen felállított kormány nagyon elrontott. Az orosz mumus, a korábbi sérelmek miatti bosszú a kisebbségek jogainak erőteljes megnyirbálásához vezetett, nem csoda hát, hogy a nagy arányban oroszok lakta vidékek fellázadtak, s hátuk mögött tudván az igen erős anyaországot, szabadultak volna a mostohától. Krím elcsatolása gyorsan ment, Kelet-Ukrajnában azon­ban hónapok óta dúl a háború, a Putyinék által támogatott szakadárok tartják magukat. A szűk hete megkötött, gyakorta megsértett, de azért működő tűzszünet megkoronázásaként érkezett szerdán Porosenko javaslata, és ígérte, jövő héten törvényt is beterjeszt erről. Csakhogy, úgy tűnik, ajánlata késői és nagyon sovány ahhoz képest, amit az ott élő oroszok szeretnének. Egy ideiglenesen bevezetett valamilyenfajta önigazgatás, amely még csak nem is autonómia, ma már édeskevés.
Az egész világ felhördült, amikor ta­vasszal, a válság kirobbanásakor Vladimir Putyin Ukrajna föderalizálását és az autonómia biztosítását javasolta a válság ke­zelésére. Úgy háborgott Nyugat-Európa, mint­ha számos országa nem lenne föderalista állam, nem lennének életképes autonómiáik, nem tudnák pontosan, hogy egyik sem jelent elszakadást. Traian Băsescu is lovagolt éppen eleget a témán, s múlt vasárnap ismét azon sajnálkozott, hogy lám, a fegyverropogás árnyékában Porosenko autonómiát ajánlgat, „területek fölötti rendelkezésről” mond le, pedig háta mögött a NATO, a segítség. Nyilatkozata nem meg­lepő, ugyanarra a torz logikára alapul, mellyel a székelyföldi autonómiaigényt elutasítják. Pedig lenne, mit tanulniuk az ukrán példából, hisz keleti szomszédunk is kivédhette volna a későbbi vihart, az elszakadásért vívott háborút, ha enged kicsit, jogokat, autonómiát biztosít kisebbségeinek. Ha békét akar, és egyben maradni, előbb-utóbb erre kényszerül, a mostani lépést újabb engedmények követik majd.
Jó lenne, ha a világ ezen felén is megér­tenék, hogy népeket, nemzeteket bedarálni, asszimilálni ma már nem olyan egyszerű – ellenségeiddé válnak, ha ez a szán­dékod, barátaid lehetnek, ha tiszteled, jogokat, önrendelkezést biztosítasz számukra. Szá­mít­hatsz rájuk, lojalitásukra, de csak akkor, ha otthonuk, hazájuk lehet a föld, ahol élnek, ha nem kezelik megtűrtként őket.

Farkas Réka
Háromszék
erdely ma

Azért nézd meg ezt is:
A sejk tud valamit. De nem jósol szép jövőt Európában. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése