2014. 09. 24.

Kína és Oroszország megverheti a Nyugatot a játékban

Jelenleg Oroszország és Kína okoz fő fejfájást az USA-nak - írja Anderj Karnyejev.

Kína és Oroszország megverheti a Nyugatot a játékban
Ez a két ország egyre jobban támogatja egymást a nemzetközi porondon, és nem követik Washingtont, amikor az nyomást akar gyakorolni a neki nemkívánatos rendszerre. Ilyen következtetésre jut a Washington Times. Oroszország és Kína szerint az „USA és a Nyugat stratégiailag nem elég előrelátó” - hangsúlyozza a cikk.
Alekszej Arbatov akadémikus, a nemzetközi kapcsolatok egyik vezető orosz szakértő szerint a Nyugat valóban nem elég előrelátó. Ez, többek között abban nyilvánul meg, hogy számos szakértő és politikus eltúlozza a kínai-orosz duó Nyugat-ellenes potenciálját. Kína nem mindenható, hogy segítsen Oroszországnak megbírkozni a szankciókkal, mert ő is sok technológiát a Nyugattól kapja, és nem exportálja újra őket. De az objektív helyzet valóban arra ösztönzi Kínát és Oroszországot, hogy szorosabb gazdasági együttműködést folytasson, hogy határozottan védje az igazságos világrend elveit, amelyek közül a legfontosabb a nemzetközi jog elsőbbsége. Ugyanakkor nincs szó katonai szövetségről. A nyugati elemzők pedig a kínai-orosz partnerségről beszélve, gyakran éppen a katonai-műszaki elemre teszik a hangsúlyt.
Alekszej Arbatov szerint Moszkvának és Pekingnek az ukrán válság előtt is voltak nézeteltérései Washingtonnal. A két ország másként látja a modern világ problémáit, mint az USA, beleértve Szíriát, vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsa reformját. Ugyanakkor Oroszország és az Egyesült Államok közti jelenlegi konfrontáció nyilvánvalóan hozzájárult a feszültség növekedéséhez a kínai-amerikai kapcsolatokban is. Ez kifejezésre jut nem csak az amerikai médiában megjelenő cikkekben, hanem az amerikai külpolitika korrigálásában is - mondja Arbatov:
Az USA úgy véli, hogy jelen kell lennie a Csendes-óceán nyugati részén, és domináns szerepet kell játszania ebben a régióban. Oroszország és Kína közötti együttműködés kihívást jelent számára. Oroszország forrásai és technológiái, Kína hatalmas gazdasági potenciálja és gyors növekedése olyan erőközpont létrejövetelét mutat, amely veszélyt jelent az USA számára.
Alekszej Arbatov szerint azonban, az USA és más nyugati hatalmak nem fogják rákényszeríteni Oroszországra és Kínára a "fegyverkezési hajszát". Ezt a versenyt nem fogja kibírni maga az USA sem. Szóba jöhet inkább oroszellenes és kínaellenes szövetségek létrehozása és megerősítése. Például az USA ösztnözni fogja az EU-t új szankciók bevezetésére Oroszország ellen, és továbbra is használni fogja a kínaellenes hangulatot az ázsiai-csendes-óceáni térségben. Itt Washingtonnak elég tág mozgástere van, ha figyelembe vesszük, mennyire bonyolultak a kapcsolatok Kína és a régióbeli szomszédai között – vonja le a következtetést Alekszej Arbatov akadémikus.
OH

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése