2014. 09. 12.

Csengetnek, csengetnek: a 2014/15-ös tanév kezdése



Az iskolakezdés gyermeknek, szülőnek, pedagógusnak egyaránt okoz némi szorongást, de sok örömöt is jelent, amennyiben jól döntöttek, és megfelelő időben történt a gyermek beiskolázása is. Legfontosabb, hogy a gyermek iskolaérett legyen. A fizikai alapok mellett egyfajta pszichés érettség, a feladattudat és a feladattartás is számítanak. Az új környezet, új problémák a gyermek szociális érettségét különösen próbára teszik: mennyire képes egy közösségbe beilleszkedni, a közösség szabályaihoz igazodni, társaival együtt élni? 
Fáradtan hazafelé
Az iskolakezdés és az iskolai előmenetel talán egyik legfontosabb eleme a mentális érettség, a megfelelő tudásszint, a hozott tudás, melyre az iskolai tanulmányokat építeni lehet. Nagyon fontos, hogy a szülők fokozott figyelemmel kövessék a gyermek teljesítményeit, és észleljék a viselkedésében, magatartásában megmutatkozó legkisebb változásokat. Beszélgessenek rendszeresen a gyermekkel, hogy kibeszélhesse problémáit, sikereit, új baráti kapcsolataiban adódó konfliktusait, örömeit.
Ha a szülők negatív változásokat észlelnek, akkor beszéljék meg a teendőket a pedagógussal, az iskola pszichológusával, vagy forduljanak más szakemberhez.
A pedagógus pedig úgy viszonyuljon a gyermekekhez, hogy megérezzék: velük van, őket akarja felemelni, gazdagítani.
Az egyik tanár iskolakezdéskor feltette a kérdést: Mire akarjuk tanítani a gyerekeket – arra, hogy boldoguljanak, vagy arra, hogy boldogok legyenek? Minden ember boldog akar lenni. Ehhez szükségünk van a másikra. S hogy boldogok lehessünk, ebben nagy szerepe van a pedagógusnak.
Ha a gyermek megtapasztalja, hogy vele vagyok, érte vagyok, nyert ügyem van. Az egyházi iskolákban van egyfajta jó szellemiség, melynek lényege: fejlődni akarunk, teljesedni akarunk, és szolidárisak vagyunk azokkal, akik ránk vannak bízva. Külön-külön és együtt, mindannyian alkalmasak vagyunk valamire. Egy pedagógus abban segít, hogy a gyermek azzá váljon, amivé ő lehet. Amilyennek Isten is akarja, vagyis jó és boldog ember!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése