2014. 09. 15.

Szept. 14-én ünnepelt Gyímes-völgye

Nemcsak az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium alapításának huszadik évfordulóját ünnepelték vasárnap a gyimesiek, hanem az új tanév kezdetét, egy új szakiskolai osztály indulását és a tornaterem elkészültét is. Az ünnepen több magyarországi egyházi- és világi elöljáró is részt vett.
tanevnyito gyimesfelsolokon vn 015_b
Vasárnap fél tíztől a Komjáti templomnál fogadták a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium négyes ünnepére – az iskola huszadik évfordulójára, a tanévkezdésre, a tornaterem megáldására és az új szakiskolai osztály indítására – érkező vendégeket. Onnan lovakkal és szekeres fogatokkal vonultak a gimnázium udvarára, amely tíz óra után benépesedett az ünneplő szülőkkel, nagyszülőkkel, csángó és székely népviseletbe öltözött diákokkal. A vendégek Szent Erzsébetről hallhattak zenés, verses összeállítást az iskola diákjainak előadásában.
tanevnyito gyimesfelsolokon vn 002_b
A kezdetekről
Az öregek jó tanácsát észben tartva – az először látogatott templomokban kért kívánságokat teljesíti a jó Isten – indult el a Szent földre 1994-ben Berszán Lajos atya. Az iskola alapítója útja során minden kegyhelyen ugyanazt kérte, hogy Gyimes-völgyének lehessen katolikus iskolája. Hazatérése után látta, hogy nem hagyták jóvá iskolaépítési kérésüket, emiatt felkereste az illetékes hatóságokat, akkor pedig már senki nem mondott neki nemet, így abban az évben a tanévet iskolaépület nélkül ugyan, de harmincas létszámmal elkezdhették. Azt követően – a sok jóakaratú ember segítségével – az elmúlt években megsokszorozódott a diákok száma, ahogyan a rendelkezésre álló épületeké, termeké is – elevenítette fel a kezdeteket az iskolaalapító a tanévnyitó szentmise előtt. Berszán atya megköszönte mindazok segítségét, akik hozzájárultak az eddigi építkezésekhez, fejlesztésekhez.
tanevnyito gyimesfelsolokon vn 003_b
                                       A teljesség megélésére nevelnek
A szentmisét celebráló dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi egyházmegyés püspök prédikációjában kiemelte, a katolikus iskolák feladatai közé tartozik, hogy a felnövekvő nemzedéket az élet teljességének megélésére neveljék. A diákokat arra kérte, az iskola befejezte után is a tanultak szerint cselekedjenek. Az ünnepi szentmisét követően Grezsa István, a magyar miniszterelnöki hivatal munkatára tolmácsolta Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár szavait. Értékelte Berszán Lajos atya iskolaépítő tevékenységét, amely által magyarul tanulhatnak együtt a moldvai és gyimesi csángó, illetve a székely gyermekek is.
tanevnyito gyimesfelsolokon vn 005_b
                                               Megköszönték Berszán atya munkáját
Felszólalt Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is, aki törekvései – iskolaalapító tevékenysége – miatt Bosco Szent Jánoshoz hasonlította Berszán Lajos atyát. Arra kérte a fiatalokat, hogy az iskolában tanultakat – a hitet, a kereszténységet, Krisztus követését – őrizzék meg, éljenek aszerint. Végezetül a község polgármestere, Tímár Zsombor László köszönte meg Berszán Lajos atya munkáját és az őt segítők felajánlásait, amelyek révén mostanra már egy korszerű intézménnyel gazdagabb a település.
tanevnyito gyimesfelsolokon vn 016_b
                                                 Megáldották a tornatermet
A tornaterem épületét Soltész Miklós és Kiss-Rigó László nyitotta meg a nemzetszínű szalag elvágásával, majd az püspök kért áldást az épületre és használóira. A megnyitót követően az ünneplő közösség egy tornabemutatót és egy futballmérkőzést is megtekinthetett az eddig még sporttevékenységekre nem használt teremben.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése