2014. 09. 15.

Szárhegyieknek és tanévnyítóknak a Tatárdombról




Tanévnyitó a Tatárdombnál címmel, Lázár Hajnal tudósít a Hargita Népében (2014. szeptember 15. 5. old.), hogy minden  ősszel megemlékeznek a Gyergyószárhegy határában található Tatárdombnál arról, hogy 1658-ban háromszáz székely vette fel a harcot háromezer tatárral szemben, és az otthonukat védők megfutamították az ellenséget. Bőjte Csaba a Tatárdombhoz hívja az iskolába készülő gyerekeket, fiatalokat, valamint a pedagógusokat. Meghívóban megfogalmazták: "a tanulás, tanítás nehéz, küzdelmes, de a bátor őseinkre való emlékezés, az ők imádságos segítsége erőt, bátorságot, lendületet ad, hogy a ránk háruló feladatot jó végre vigyük". Leszögezik, győzni nem lehetetlen, az ősöknek sikerült, most is bárkinek sikerülhet.

Nagyon tiszteletre méltó, hogy minden ősszel megemlékeznek a Tatárdombnál 1658. szeptember 6.-ról, amikor a Gábor diák vezette székely csapat legyőzte a betörő moldvaiakat (tatárokat). Az elesetteket a falu alatti Tatárdomb alá temették. Emléktáblát Az eseményre 1908-ban elhelyezett emléktábla emlékeztet:
"Ez is erősítsen minden magyart, hogy minden legyőzhető erős lélekkel és Istennel!"
A szájhagyomány szerint ide 500 támadót hantoltak el, magyar részről azonban csupán 15 halott volt. A hagyományt Orbán Balázs is megörökítette. Jó hogy tovább él, de ennél igazabb forrás is van, amire ideje volna felfigyelni nemcsak Szárhegy lakóinak, hanem mindenkinek akit 1658. szeptember 6-i esemény érdekel, hogy a hagyomány pontatlansága helyett a kortárs feljegyzése hangozzék el.


Az eseményt pontosan feljegyezte az egykori segesvári kortárs, Georg Kraus (Nagyszeben 1607. szeptember 17. - Segesvár, 1679. január 26.) szász krónikaíró az Erdélyi krónika című művében. Az 1658-as évről írt krónikája végére a következőket írta: „Nota. Szeptember 6-án 150 székely, akiknek Gábor deák volt a parancsnoka, győzelmet aratott 3500 moldvain. 800 moldvai egy halomban feküdt, 1500 pedig nem tért haza, mert szerte a hegyekben agyonverték őket. Mindez szeptember 6-án történt. (A székelyek) 28 zászlót zsákmányoltak." (Erdélyi krónika, Ford. Vogel Sándor, Csíkszereda 2008, 413.)
Szeretném, ha a jövőben Szárhegyen nem hagyományról és mondáról beszélnének, hanem Georg Kraus feljegyzésére hivatkoznának, mert ez hiteles. Tisztelettel az Olvasó és múltunk hősei iránt.

Ajánló:
Romániában a Circus Maximus
Székelymagyar himnusz
Ut sint unum! - nemzetünkért imádkozzunk
Székelyföld 2013 - Nemzet vigyázz!
Székely címer a román fejedelemségek címerében
Székely címer, székely zászló mindenütt
Székelyek nélkül Havasalföld sem szabadult volna fel
Székelyek nélkül se Moldova, se címere nem lenne
Székelyföld - Nem téveszti el a helyes utat...
"A szamarakat válasszák meg lovaknak"
Autonómia - decentralizáció
Székely zászló és a tisztességes románok
A nyomorúság háborúja Romániában
A LÁTHATATLAN LOBOGÓ
A székely zászló lelkesítsen
Székelyföld mellett szól az első "argyasi székely"
Erdély, 2013 februárja - Székelyföld, székely zászló
Petőfi Sándor A székelyekhez
A román politika Ianus-arca Brüsszelben és Erdélyben
Az erdélyi magyarok önrendelkezését követeljük
A jó katonának jobban kell félnie a vezértől
Magyarország nem pusztul, hanem tisztul!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése