2014. 09. 19.

Európai Máriás Háló Csíksomlyón

Az Európai Máriás Háló résztvevői Máltán 2013-ban.
Rendkívüli esemény házigazdája lesz az 500 éves Szűzanya-szobor tiszteletére jubileumi évet hirdető csíksomlyói kegyhely: 2014. szeptember 16–19. között a Szent István királyról elnevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány ősi szentélye látja vendégül a huszonkét európai nemzeti Mária-kegyhelyet tömörítő Európai Máriás Háló tizenhárom országának kegyhelyigazgatóit, képviselőit.

Az évente sorra kerülő rendezvényen Európa legnagyobb Mária-szentélyeinek vezetői megosztják egymással tapasztalataikat, megbeszélik a hívek szolgálatával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket, megoldásokat keresnek a felmerülő problémákra. A tapasztalatcsere mindig egy előzetesen megadott téma szerint zajlik. Az idei év témája: zarándokutak Kelet- és Közép-Kelet-Európában, különös tekintettel a Mária Útra. A konferencia első napján, szeptember 17-én a Jakab Antal Tanulmányi Házban Jakubinyi György gyulafehérvári érseknek, Zsigmond Barna Pálnak, Magyarország csíkszeredai főkonzuljának és Antal Attilának, Csíkszereda alpolgármesterének a köszöntője után a témában két előadás hangzik el: Szabó Tamás, a magyarországi Mária Rádió és a Mária Út Egyesület elnöke A Mária Út – Közép-Európa zarándokútja, Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus püspök Bizánci rítus a XXI. században címmel tart előadást, amelyet beszélgetés követ arról, hogy a téma miként jelenik meg egy-egy ország nemzeti kegyhelyének életében.

Szeptember 18-án a kegyhelyképviselők beszámolóira kerül sor. A résztvevők ismertetik egymással az elmúlt év kiemelkedőbb eseményeit, megfogalmazzák dilemmáikat, meglátásaikat egy-egy általuk tapasztalt jelenség kapcsán. Más országok szervezői gyakorlatához igazodva a csíksomlyói ferencesek is kulturális programok (kegyhely- és egyházmegyei ismertető, csíkszeredai városnézés, kirándulás az ezeréves gyimesi határhoz) keretében gondoskodnak arról, hogy Banneux (Belgium), Brezje (Szlovénia), Czestochowa (Lengyelország), Einsiedeln (Svájc), Fatima (Portugália), Knock (Írország), Levoca, azaz Lőcse (Szlovákia), Loreto (Olaszország), Máriapócs, Mátraverebély-Szentkút (Magyarország), Mellieha (Málta), Vilnius (Litvánia) és Zarvanyica (Ukrajna) képviselői megtapasztaljanak valamit abból a kulturális-történelmi örökségből, társadalmi kontextusból és mentalitásból, amelynek összefüggésében Csíksomlyó hatása évszázadok óta megvalósul.

Csíksomlyó 2005-től tagja az Európai Máriás Hálónak. A Székelyek Nagyasszonyának szentélyét az elmúlt években Máriapócson, Knock-ban, Vilniusban, Zaragozában, Czestochowában és Gibraltárban fr. Tímár Sándor Asztrik egykori, Walsinghamben, Rómában és Máltán fr. Urbán Erik jelenlegi kegyhelyigazgató képviselte. A jelentős európai Mária-kegyhelyekből álló hálóban kifejtett tevékenységének tízedik esztendéjében érte Csíksomlyót a megtisztelő felkérés, hogy a rendezvény házigazdája legyen.

Borsodi L. László
ferences sajtóreferens

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése