2014. 09. 12.

A román kormánynak többet ér egy medve, mint egy ember

Erdővidéken, Bardóc környékén támadt a medve egy mezei munkát végző férfire. Sérülései több napos kórházi ellátást igényelnek. Bardóc polgármestere úgy véli, a kormánynak többet ér egy medve, mint egy ember élete.
medve_illusztracio001_b
Balázsi Dénes polgármester elmondta, az első medvetámadást július 27-én jelezték az illetékes minisztériumnak, a vadászegyesületeknek és környezetvédelmi hatóságnak, amikor az olaszteleki hazajáró csorda pásztorát támadta meg a medve a településtől néhány méterre. Ő megmenekült, mert kibújt a medve által megmarkolt ruhájából, és megvédték a kutyák is.
„Nagyon sok a medve, kárt tettek a terményben, bejönnek a faluba, a főutcán is járnak. A falutól négyszáz méterre silózták a kukoricát múlt héten, és négy medve jött ki a táblából. Az a veszély áll fenn, hogy amint a betakarítás befejeződik, és a medvék nem találnak táplálékot az erdőkben sem, a háziállatokat fogják pusztítani. Két-három bocsos medvék vannak, azok a legveszélyesebbek. Halomra küldjük az átiratokat, csak süket fülekre találunk. Ígéretet már annyit kaptam a 14 év alatt, amióta polgármester vagyok, hogy tele van a hócipőm. Senki nem tesz semmit” – szögezte le a polgármester. Úgy vélte: a román kormánynak többet ér egy medve, mint egy ember élete.
A legutóbbi áldozatot szeptember 9-én a mezőn, fényes nappal támadta meg a medve, amikor vízért ment a patakra. A 31 éves csíkszentmártoni férfi alkarját, combját és fejét karmolta és harapta meg a medve, többnapos kezelésre szorul – tájékoztatott Nagy D. István, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház szóvivője. Hozzátette: a férfi sebeit sebészeti osztályon ellátták, majd a fertőző osztályon megkapta a kötelező kezelést, gyógyulásáig pedig az intézményben marad.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése