2014. 09. 11.

Erdélyi Nőszövetségek képviselői találkoztak Brassóban

Az Erdélyi Római Katolikus Nőszövetségek Egyesületének (ERKNE) XV. találkozóját Brassóban tartották szeptember 1–3. között – írja a Romkat.ro.


Az Árpád-házi Szent Margit és Szent Erzsébet nevét viselő nőszövetségek által szervezett összejövetel résztvevőit a Szent Kereszt Felmagasztalása Plébánián fogadta Máthé Vilmos plébános, Varga Enikő, a plébánián működő nőszövetség elnöke és a belvárosi Árpád-házi Szent Erzsébet Nőszövetség elnöke, Beke Rozália.

A nyitó szentmisén Kovács Sándor országos lelkivezető úgy fogalmazott, hogy a nőszövetség az üdvözítő Jézus nyomába szegődött. Küldetése van arra, hogy szavakkal és tettekkel hirdesse az evangéliumot, és ez a hivatás Isten adománya. A liturgia előtt Siklódi Szabó László Bach-, Muffat- és Frescobaldi-műveket játszott orgonán.

Szeptember 2-án egy törcsvári panzióban folytatódott a tanácskozás. Kovács Sándor főesperes a találkozót a nyolcadik szentségnek nevezte, amely lelkiekben gazdagít. Fábián Mária, az ERKNE elnök asszonya a nőszövetségek munkáját igazi szántás-vetésként írta le, amelynek kezd beérni a gyümölcse. Ezt követően felolvasta azokat a leveleket, amelyekben Jakubinyi György érsek, Böcskei László megyéspüspök és Tamás József segédpüspök eredményes munkálkodást kívánt a nőszövetségeknek.
Az elnök asszonyok beszámolói után a résztvevők Szabó-Siklódi László előadását hallgathatták meg az elmúlás teológiájáról. Az előadás első része a halállal kapcsolatos tapasztalati dolgokról és a halálközeli élményekről szólt, majd a második részben a különböző vallások magyarázataiból kapott ízelítőt a hallgatóság. Koszta Enikő evangélikus lelkésznő arról számolt be, hogy gyászcsoportot hozott létre, melynek feladata a vigasztalás. Azért tartotta szükségesnek ilyen közösséget alakítani, mert a mai társadalomban a gyászoló magára marad, és nem tudja helyesen kezelni a fájdalmat, a veszteséget. A lelkésznő szerint a földi lét búcsúzva létezés, mert ha valaki vagy valami fontosat elveszítünk életünkből, akkor bennünk is meghal valami. Tapasztalata szerint a gyászcsoportba járók ráébrednek arra, hogy nincsenek egyedül, nem kell elfojtaniuk érzelmeiket, és nyíltan megélhetik a bánatot. Fontos segítséget jelent a megszentelt figyelem, vagyis időt szánni a gyászolóra, meghallgatni, és segíteni abban, amiben igényli, és jelen lenni akkor, amikor igényli. Ez a szótlan szolgálat.

Az ERKNE küldöttei ezt követően újraválasztották a jelenlegi országos lelkivezetőt és az egyesület elnökét.

A délután folyamán Kovács Edit nyugalmazott magyartanár Ady Endre, Reményik Sándor, József Attila, Dsida Jenő és Kosztolányi Dezső verseiből készült összeállítással ajándékozta meg a résztvevőket. Műsora az emberi lét szakaszaihoz, s így az elmúláshoz is kapcsolódott. Erre utalt a mottóul választott idézet is: „Elhull a virág, eliramlik az élet...” Az esti szentmisén Balázs Ferenc a „Kicsoda Jézus Krisztus?” kérdés kapcsán elmélkedett.

A zárónapon, szeptember 3-án Brassó belvárosával ismerkedtek meg a találkozó résztvevői. A déli szentmisén Kasza László mondott szentbeszédet a barokk Szent Péter és Pál-templomban. Prédikációja útmutatást adott a nőszövetségek tagjainak: missziós feladatuknak megfelelően tegyék, amire meghívást kaptak. Törekedjenek az egységre, mert csak az igaz, ami összeköt. Az alap, az összetartó erő Jézus Krisztus. A mise végén a szervezetek elnökei megújították fogadalmukat.

A találkozón 26 nőszövetség, 14 lelkivezető és 37 küldött vett részt Barót, Beszterce, Borszék, Brassó, Csíkcsicsó, Csíkszentmárton, Csíkszereda, Hidegség, Kolozsvár, Margitta, Marosvásárhely, Nagykároly, Nagyvárad, Nyárádremete, Oroszhegy, Parajd, Sepsiszentgyörgy, Szászmedgyes, Székelyudvarhely és Zilah helységekből.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése