2014. 09. 15.

(II. Rákóczi Ferenc) Római Katolikus Teológiai Gimnázium indult Marosvásárhelyen

Új tanév új iskolával
Mindenki meglepetésére, hétfőn egy új marosvásárhelyi iskolában is elkezdődött a tanév: a Római Katolikus Teológiai Gimnáziumban. Az eddig a Bolyai Farkas Gimnáziumban működő katolikus osztályokból alakuló intézmény létrejöttéről maga az igazgató, Tamási Zsolt is csak pénteken értesült, míg a tanulók hétfőn tudták meg, hogy immár más iskolába járnak – legalábbis jogilag.
katolikus_iskolakezdes_7_b 
A diáktanács tagjait is megszavazták
Három éve tartó egyeztető tárgyalások és nem kis harc után hétfőn Marosvásárhelyen beindult a Római Katolikus Teológiai Gimnázium, amely egyelőre a Bolyaiban tanuló katolikus osztályokból áll.  Nem vehette fel a II. Rákóczi Ferenc nevet, de a Bolyai Farkas Gimnázium dísztermében hétfőn megtartották első, különálló, bensőséges évnyitójukat.
Az új felekezeti iskola igazgatója, Tamási Zsolt szerkesztőségünknek elmondta, hogy pénteken délben vette át kinevezését Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettestől, és hosszú percekig nem hitte, hogy hétfőtől valóban beindulhat a római katolikus gimnázium. „Álltam, néztem a kinevezést, és alig mertem elhinni, hogy valóra vált sokunk álma, sikerült újraindítani a római katolikus gimnáziumot. Szombaton hosszas keresgélés után megtaláltam a tanfelügyelőség honlapján a hivatalos átiratot, amelyben önálló iskolaként szerepel a katolikus gimnázium. A diákok is csupán hétfőn reggel szereztek tudomást erről, szüleik úgyszintén” – mondta Tamási Zsolt.
katolikus_iskolakezdes_4_b
A 11 órakor kezdődő hivatalos évnyitón látszott egy-két diák öltözetén, hogy nem tudták: egy iskola létrejöttének ünnepélyes pillanatában osztozhatnak, s nemcsak egy átlagos évnyitón kell részt vegyenek. Hajlák Attila plébános szóvá is tette, hogy Metallica-felsőben nem illik évnyitóra jönni. A diákok szabadkoztak, mivel nem tudták, hogy ilyen nagy esemény részesei lesznek.
A négy osztálynyi diáknak Tamási Zsolt igazgató elmondta, hogy három éve harcolnak azért, hogy önálló iskolaként működhessen a római katolikus gimnázium, amelynek magját a Bolyaiban levő római katolikus osztályok jelentik. „Egyelőre nincs irodánk, pecsétünk, s titeket, jelenleg csupán annyiban érint a változás, hogy más lesz az igazgató, s a Bolyai Farkas Gimnázium helyett azt fogja írni az ellenőrzőtökben, hogy Római Katolikus Teológiai Gimnázium” – mondta az újonnan kinevezett igazgató, majd felkérte a diákokat, hogy válasszanak maguk közül egy képviselőt, aki a vezetőségi tanácsban képviseli majd őket.
katolikus_iskolakezdes_3_b 
Tamási Zsolt igazgató
A Római Katolikus Teológiai Gimnázium még ebben a tanévben a Bolyai iskolában marad, jövő ősztől költözik „haza”, az Unirea Főgimnázium melletti kis épületbe. Tamási Zsolt elmondta, hogy a városházával folytatott egyeztető tárgyalások értelmében ők nem fogják átvenni a magyar osztályokat az Unireából, hanem indítanak egy-egy előkészítő és ötödik osztályt, valamint több kilencediket (a felekezeti osztály mellett társadalom- vagy természettudományi osztályt is). Tervek szerint öt év alatt duzzad háromszázra a diákok száma, ennyire van szüksége egy önálló jogi státussal rendelkező tanintézetnek.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése