2014. 09. 20.

Ukrán és Kelet-Ukrán tűzszüneti megállapodás

Konkrét megállapodások a minszki tárgyalásokon

Konkrét megállapodások a minszki tárgyalásokon

A kijevi vezetés és a kelet-ukrajnai szakadárok megegyeztek a tűzszünetről és egy 30 km-es biztonsági zóna létrehozásáról az EBESZ felügyelete mellett. Továbbá a foglyok cseréjének folytatásáról is döntöttek. Donbasz státuszának kérdéséről azonban nem esett szó.

A felek Minszkben folytatnak tárgyalásokat Oroszország és az EBESZ közreműködésével. Szeptember 5-én megegyeztek e tűzszünetről, 19-én pedig kidolgozták annak megvalósítási memorandumát.
A memorandum szövegét Leonyid Kucsma volt ukrán elnök olvasta fel. Közölte, hogy „a felek mindenekelőtt abban egyeztek meg, hogy a fegyverszünet mindkét oldalra egyaránt vonatkozik. A katonai egységek a szeptember 19-i pozíciójukban maradnak. Tilos használni bármilyen fegyvert és katonai támadást indítani. A memorandum továbbá magában foglalja a 100 mm-nél nagyobb kaliberű fegyverek 15 kilométeres körzetből való kivonását és tiltja a nehézfegyverek elhelyezését a lakott területek közelében”.
Így létrejön egy 30 km-es biztonsági zóna. Az aknazárakat el kell távolítani és nem lehet újabbakat elhelyezni. A biztonsági zóna felett nem repülhetnek katonai gépek és külföldi drónok.
A megállapodás betartását az EBESZ fogja felügyelni. Minszkben arról is döntés született, hogy a tűzszüneti zónába 24 órán belül visszahelyezik az EBESZ megfigyelőket, akiknek számát 500-ra növelik. Szintén az EBESZ felügyelete mellett vonják ki a külföldi katonai egységeket.
A kijevi orosz nagykövet, Mihail Zubov úgy véli, hogy elkezdődött a konfliktus helyreállítása. Megítélése szerint szeptember 5-e után a katonai akciók jelentősen csökkentek, mintegy 70%-kal. Zubarov szerint a tűzszünet megszegése éppen abból következett, hogy nem volt kijelölve egy biztonsági zóna, amely nélkül nem lehet ellenőrzés alatt tartani a fegyverszünetet. A tárgyalásokon éppen ennek a biztonsági zónának a technikai feltételeit beszélték meg, amely kulcsfontosságú a béke szempontjából.
Nem hagyták figyelmen kívül a foglyok cseréjének kérdését sem. Szeptember 5-e óta 120 embert engedtek szabadon és mindkét fél érdekelt abban, hogy ez folytatódjon – mondta Leonyid Kucsma.
A jelenlegi találkozón, mint ahogyan szeptember 5-én, jelen volt az EBESZ ukrán válság megoldásáért felelős képviselője, Heidi Tagliavini is.

OH

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése