2014. 09. 28.

Modósult a KRESZ

A gépkocsik hátsó ülésein is kötelező a biztonsági övek becsatolása, ellenkező esetben a rendőrség bírságolhat – derül ki többek közt a közlekedési törvénykönyv (KRESZ) vasárnap életbe lépett módosításaiból.
biztonsagi_ov_b 
Minden utasnak be kell kapcsolnia a biztonsági övet
Az új jogszabály – amely a belügyminisztérium szerint az Európai Uniós normákhoz kíván igazodni – kimondja: a három évesnél kisebb gyerekek szállításakor ezentúl gyerekülést kell használni a személygépkocsikban, az előírás azonban a tömegközlekedési eszközökre és a taxikra nem érvényes.
A KRESZ továbbá tiltja, hogy a három évesnél kisebb gyerekek a sofőr melletti ülésen utazzanak. A fenti előírások megszegéséért három büntetőpont és 360-tól 450 lejig terjedő bírság jár. A járművezető egyébként köteles figyelmeztetni nagykorú utasait is a biztonsági öv használatára.
Vérvétel a helyszínen
A KRESZ egy másik módosítása némileg megkönnyíti a rendőrök dolgát is, mivel a vérvételre ezentúl a baleset helyszínén is sor kerülhet. Ezt a rendelkezés szerint a mentősök vagy akár a SMURD mentősei is elvégezhetik. Ezzel a balesetben érintett személyek indokolatlan kórházba szállítását akarják elkerülni, valamint az is cél, hogy a vizsgálat a balesetet követően mielőbb elkészülhessen.
Újdonságnak számít az is, hogy ha valakinek egy olyan szabálysértést vették el a jogosítványát, amelyik az új törvények szerint már nem büntethető, akkor a jogosítvány visszaigénylésekor nem kell újra vizsgáznia. A dokumentum alapján ezentúl a B, BE, C és CE kategóriájú jogosítványt birtoklók is vezethetnek traktort a közutakon. A törvény ugyanakkor pontosítja, hogy a B kategóriás sofőrkönyvvel három és fél tonna összsúlyt meg nem haladó traktorok vezethetők, amelyhez egy legfeljebb 750 kilogrammos utánfutót lehet csatolni.
Sofőrkönyv a külföldi egyetemistáknak
A vasárnaptól hatályos KRESZ alapján külföldi egyetemisták is beiratkozhatnak gépkocsivezetés-oktatásra és vizsgát is tehetnek, amennyiben bizonyítani tudják, hogy legkevesebb 6 hónapon át valamelyik romániai felsőoktatási intézményben tanultak.
sofor suli vn 002_b 
Vizsgalehetőségek kapnak a külföldi egyetemisták
A közlekedési törvénykönyv korábbi módosítása értelmében a kerékpárosok kizárólag egymást követve haladhatnak a közlekedési sávban, ugyanakkor nem kelhetnek át a zebrákon biciklik nyergében ülve. Az egyik új törvénycikkely szerint a kerékpárosok a személyi igazolványaikat maguknál kell hogy tartsák. A szabályzat előírja továbbá, hogy a motorok, robogók vezetői (AM, A1, A2 és A kategóriák) nem szállíthatnak járműveiken ittas állapotban levő személyeket.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése