2014. 09. 25.

Nemzeti emlékhellyé vált a Pannonhalmi Bencés Főapátság

A főapátság nemzeti emlékhellyé avatását jelképező sztélét szeptember 24-én, szerdán avatták fel Pannonhalmán – tudósított az MTI.

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát az avatási ünnepségen rámutatott, hogy Pannonhalma alapítása óta az egyetemesség helye és „egy, a mindig újjászülető nemzetet átölelő és összekötő pont volt”, amely különféle nemzetiségű testvérek befogadásával vált sokszínűvé, és gazdagodott ennek révén.
„A főapátság egyetemes keresztény küldetésben részesült, így teljesíti azt a követelményt, hogy a nemzetet a maga sajátos keresztény módján fölemelje, nevelje és Istenhez vezesse” – fogalmazott beszédében Várszegi Asztrik.
Majd a II. Vatikáni Zsinat döntését idézve hozzátette: „Korunk sajátos körülményei sürgetik, hogy a társadalmi, technikai és kulturális kapcsolatokban egymáshoz egyre közeledő emberek Krisztusban is megtalálják a teljes egységet.”
A főapát kiemelte, hogy az eseményre éppen Szent Gellért vértanú püspök ünnepén került sor, és emlékeztetett rá, hogy Szent Márton monostora 1996 óta a világörökség része.
Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a pannonhalmi apátság a múlt és a jövő hírnöke.
Az ezeréves hagyománnyal rendelkező monostort, amelyben összeegyeztették a modernséget az örökléttel, a 21. század nyelvén beszélő lelki, szellemi centrumként jellemezte az államtitkár.
„A bencés szerzetesek mindig hegyen építették rendházaikat, nemcsak azért, mert itt közelebb van a föld az éghez, de azért is, mert messze látszó jellé kívántak lenni: »Itt vagyunk, jöjj, töltekezz!«” – fogalmazott Hegyi László.
Jelenleg tizenhárom nemzeti emlékhely van az országban, amelyek sorába tavaly decemberben emelték a Pannonhalmi Bencés Főapátságot. Ezek jelentőségét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján az Országgyűlés törvénnyel ismerte el. Egységes megjelölésükről a Nemzeti Örökség Intézete gondoskodik. A felállított sztélék nem csupán egységesek, és könnyen felismerhetővé tették az emlékhelyeket, hanem tömören a jelentőségükről is tájékoztatják az érdeklődőket. A nemzeti emlékhelyek sztéléjén nemzeti lobogó található.
Fotó: MTI
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése