2014. 09. 15.

Romániában már az ábécé sem fontos


Forrás: www.lifegarden.hu
Egy olyan országnak, amelyben a pénz, a megvesztegetés, a politikai ambíció nagyobb úr, mint a becsület, az őszinteség, a szorgalom, a tudás iránti vágy, ahol naponta ezrek válnak munkanélkülivé, és szinte minden második család szétesik, ahonnan emberek százezrei vándorolnak évente külföldre a jobb megélhetés reményében, egy ilyen országnak egyetlen esélye, hogy megmeneküljön a további mélyrepüléstől, ha olyan fiatalokat nevel, akik kreatívak, önállóan oldanak meg feladatokat, lépést tartanak a tudomány fejlődésével, és cselekvéseikben szem előtt tartják a közösségi érdekeket is.

Ezzel ellentétben mit tesz az ilyen ország? Politikai csatározások eszközévé süllyeszti az oktatást, prédaként dobva azok elé, akik egy-egy mandátum erejéig ülnek az oktatási tárca különböző szintű bársonyszékeiben, és mindent megváltoztatnak, amit elődjük hátrahagyott.

A ma kezdődő tanév minden eddigitől eltér, 2014. szeptember 15. annak okán kerül be a történelembe, hogy az első és a második osztályosok tankönyv nélkül vágnak neki az új (reform)tanterv szerinti tanulásnak. Ábécéskönyv nélkül tanulják az ábécét, munkafüzetből a románt, matematikát és természetismeretet, és tanítóik felkészültségén, leleményességén múlik, hogy ilyen körülmények között mire jutnak.

A tanévkezdés másik botránycikke az a miniszteri rendelet, amely megengedi az egyetemeknek, hogy középiskola utáni technikumi képzést indítsanak, amelyekre érettségi oklevél nélkül is be lehet iratkozni. A színvonalas, nagy hagyományú állami egyetemek azonnal kijelentették, hogy nem élnek a lehetőséggel, sőt, követelik a rendelet visszavonását, de a magánegyetemek fontolóra veszik, mert ilyenképpen hallgatókat nyernének. Az a hír is szárnyra kelt, hogy a kollégiumnak nevezett, két-három éves tanfolyamokon kreditpontok szerezhetőek, amelyeket az egyetemi alapképzésre átiratkozóknak elismernek. Ezt Remus Pricopie tárcavezető azonnal cáfolta, a felsőfokú oktatásért felelős megbízott miniszter pedig azt is megmagyarázta, hogy a jól felkészült oktatók és az egyetemek infra­struktúrája miatt lennének eredményesek ezek a kollégiumok.

Nos, botrányból van bőven tanévkezdéskor is – a diákok és a pedagógusok nyári vizsgaidőszakáról ne is beszéljünk, amikor a megvesztegetett tanárok ügyei voltak terítéken –, pénz ellenben annál kevesebb, csak a helyi önkormányzatoknak köszönhető, hogy frissen meszelt tantermekben, felújított épületekben fogadják ma legtöbb helyen az óvodásokat, iskolásokat. Mind­ezek ellenére és ezekkel együtt ma virágerdők borítják az óvodák, iskolák udvarát, és újból becsengetnek.

Fekete Réka
Háromszék

erdély ma

Ajánló:
Csengetnek, csengetnek: a 2014/15-ös tanév kezdése
Szept. 14-én ünnepelt Gyímes-völgye



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése