2015. 03. 22.

Johannis nyilatkozata

Forrás: www.ancheteonline.ro
Március 21-én Johannis azt nyilatkozta, hogy a másság és a multikulturalitás gazdagabbá teszi a világot! Azt szerettem volna hallani tőle, hogy Romániát is gazdagabbá teszi a multikulturalitás, a Romániához csatolt területek őshonos lakói.
Ezzel szemben teret nyer a szélsőségesség, a Noua Dreapta Sepsiszentgyörgyön, Aradon, stb. 
A magyarság olyan kultúrát képvisel, amelyhez a román népnek és vezetőinek is fel kellene már egyszer nőnie. 
Amikor 1848-ban megalakult a magyar kormány,  a XXI. törvénycikkelben a nemzeti színt és az ország címerét ősi jogaiba visszaállította. A 2. §. így szól:   Ennélfogva a háromszínű rózsa polgári jelképen újra felvétetvén, egyszersmind megállapittatik, hogy minden középületnél s közintézeteknél minden nyilvános ünnepek alkalmával, és minden magyar hajókon a nemzeti lobogó és ország címere használtassék. - Egyébiránt a kapcsolt Részeknek szabadságukban hagyatván, hogy az ország színei és címere mellett, saját színeiket és címerüket is használhassák.”  
Képviselőink ezt a paragrafust fordítsák le román nyelvre és tegyék a kormány asztalára, hogy szembesüljenek azzal, hogy a magyarok 1848-ban tiszteletben tartották a multikulturalitást, a nemzetiségek jogait, amit az EU-s Románia 2015-ben sem akar tudomásul venni.
**
Íme Johannis nyilatkozatáról szóló tudósítás:
A másság és a multikulturalitás szerepét, a társadalomban jelen lévő előítéletek lebontásának fontosságát hangsúlyozta Klaus Johannis államfő szombaton, a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napján.

Az elnök hangsúlyozta: a másság és a multikulturalitás gazdagabbá teszi a világot, az előítéletekről való lemondás pedig erősebbé teszi a társadalmat. Az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlése 1966-ban jelölte ki március 21-ét a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napjává, annak emlékére, hogy 1960-ban a dél-afrikai rendőrség Sharpeville-ben ezen a napon tüzet nyitott és megölt 69 embert, az apartheid rezsim által hozott, a nem fehér lakosság mozgását korlátozó törvény elleni békés tüntetés során.

Az emléknappal arra kívánják irányítani a figyelmet, hogy vannak olyan folyamatok a világban, amelyek egyes embercsoportok kitaszítását kezdeményezik azok köréből, akik hozzáférhetnek a mindenkit megillető kulturális, és anyagi javakhoz.

marosvasarhelyiradio.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése