2015. 03. 18.

Klaus Iohannis visszaküldte a parlamentnek az Avram Iancut nemzeti hőssé nyilvánító törvényt


Forrás: marosvasarhelyiradio.ro
Nem lehet nemzeti hőssé nyilvánítani egy olyan valakit, aki népirtást hajtott végre. Ártatlan emberek tízezreit ölette meg 1848/49-ben (Nagyenyed, Zalatna, Jára, Hari, Nagylak, Borosbenedek, Magyarigen, Középvinc, Küküllőmente, stb.) Utána lelkiismerete vádja alatt megőrült. Avram Iancu tragikus hősnek mondható, de nem nemzeti hősnek. 
Jankót 1849 decemberében letartoztatta az osztrák hatóság, majd 1852-ben újra letartóztatták. Szabadulása után Bécsbe ment, de a császár nem fogadta. A rendőrség megalázta. Ekkor belátta, hogy a bécsi kormány becsapta és idegösszeropanást kapott, megőrült. A románság nem karolta fel az elméjében megbetegedett embert. Alkoholista csavargóvá züllött, és gyalogosan az Érchegységben kóborolt utolsó éveiben. A körösbányai ferences szerzetesek adtak szállást neki és élelmezték, ahol agyvérzés vitte el 1872. szeptember 10-én. Zaránd vármegye akkori román tisztikara Cebén temette el. 
Íme a hír:

***
Klaus Iohannis államfő visszaküldte a parlamentnek újbóli megvitatásra azt a törvényt, amely Avram Iancut, az erdélyi románok 1848-49-es szabadságharcosát a román nemzet hősévé nyilvánította – közölte szerdán a Mediafax hírügynökség.

A törvénytervezetet Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) korábbi elnöke és egy szenátortársa terjesztette be, és a képviselőház február végén mindössze négy ellenszavazattal és tíz tartózkodással fogadta el.

Érvelésében az államfő kijelentette, az Avram Iancut megillető tisztelet ellenére nem tartja a törvényt alkalmasnak a jogalkotó szándékának a kifejezésére. Az államfő úgy vélte, a parlament csak általános érvényű jogszabályt alkothat „a román nemzet hőse" cím adományozásáról, amelyben megszabja a kitüntetés odaítélésének a módját, és a kitüntetés formai elemeit.

Klaus Iohannis megjegyezte ugyanakkor, hogy az alkotmány kizárólag az elnök jogkörébe utalja a különböző címek adományozását. Az elnök a miniszterelnök által is ellenjegyzett rendeletben adományozhat címeket, kitüntetéseket.

Avram Iancu a román történelmi tudatba az 1848-49-es forradalom hőseként ivódott be. A fiatal jogász bécsi biztatásra az Erdélyi Szigethegységben élő móc (hegyi román) parasztokból szervezett hadsereget, amellyel a magyar nemesség és a magyar érdekeltségek ellen indított harcot.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése