2015. 03. 19.

Sarki fények a Székelyföldön

Nem is annyira ritka jelenség mifelénk az, amit keddről szerdára virradó éjszaka többen is rögzítettek. A gyergyószárhegyi asztrofotósnak is csupán a szomszédos Orotváig, illetve Cengellérig kellett mennie a látványos képekért.
IMG_1918 Panorama_b 
Fotók: Muzlinger Attila
A sarki fény volt ezúttal a modell, ahhoz hasonló, amit 2003-ban szintén itthon rögzíthetett a fotográfus. A fényjelenséget az okozta, hogy geomágneses vihar érte el a Földet egy vasárnap történt napkitörés következtében, mely lehetővé tette Magyarországon és nálunk is a sarki fényeket. Munzlinger Attila elmondta: téves az az elképzelés, hogy sarki fény csak az északi és déli sarkon látható, a hatvanas években még Rómában is fotóztak hasonlót.
IMG_1990 Panorama_b
„Az asztrofotósok jó kapcsolatot ápolnak egymással, így amikor valami különleges jelenség látható, egymásnak adják a fülest. Most csupán pár óra állt rendelkezésünkre, így akinek nem volt kéznél felszerelése, lemaradt a fotózási lehetőségről” – közölte. Háziorvosként azt is elmondta, hogy a jelenség semmilyen hatással nem volt az egészségre, annál inkább megzavarta a műholdflottát és a kommunikációt. Ennek következménye volt például az internetkapcsolat szakadozása is.

székelyhon.to

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése