2015. 03. 23.

A 75 éve elhunyt Mailáth püspökre emlékeztek



75 évvek ezelőtt hunyt el Erdély nagy püspöke, gróf Mailáth Gusztáv Károly. A csíkszeredai Segítő Mária Gimnázium növendékei március 23-án emlékeztek meg az új gimnázium építőjéről és pártfogójáról. A kápolna termében összegyűlt diáksereg előtt felolvasták dr. Csipak Lajos kanonok, főgimnáziumi régens 1940-ben Mailáth püspök halálakor írt megemlékezését. Utána Ft. Tamás József segédpüspök bemutatta a szentmisét és szentbeszédet tartott. A Főgimnázium folyosóján megkoszorúzták Mailáth püspök szobrát, valamint a gimnázium épülete előtt álló mellszobrot. Ezzel is kifejezték töretlen tiszteletüket a nagy püspök iránt.
Gróf Mailáth Gusztáv Károly 1864. szeptember 24-é született Bakócán. Édesapja székhelyi gróf Mailáth György országbíró, édesanyja Hillebrandt Stefánia bárónő. Mailáth Gusztáv Károly a budai piaristák és ciszterciek kollégiumában tanult, majd Strassburgban jogot, később pedig a bécsi Pazmaneumban teológiát. 1887-ben pappá, 1896-ban püspökké szentelték. 1897-ben már a gyulafehérvári főegyházmegye főpásztora lett.
Munkája során nemcsak az egyház belügyeinek irányítására, hanem híveinek társadalmi igényeire is odafigyelt. Ezért legtöbbször hívei körében tartózkodott, iskolákat, plébániákat látogatott és bőkezűen adakozott fenntartásukra. Csíkban évente többször is főpásztori látogatást tett. Szellemi kincsei mellett anyagi javainak legnagyobb részét is az egyházmegyénk felvirágoztatására szentelte. Atyai módon közeledett hívei felé: nem a tömeget akarta megszólítani, hanem az egyes személyeket és őket élő közösséggé akarta formálni. Az egyszer emberhez egyszerűen, a tanult emberhez bölcsen, de mindig alázattal, határozottan és az istengyermeki méltóságot tisztelve szólt. 
Felismerte a liberalizmus és szabadkőművesség lélek- és közösségromboló hatásait, ezért teljes erővel küzdött ellene. Tudta, hogy e sötét áramlatok veszélyének leginkább a fejlődő ifjúság van kitéve. Atyai lélekkel az ifjúság lelki életének megújításán fáradozott, lelkileg, szellemileg és anyagilag támogatva őket. Megszervezte az oltáregyleteket, az egyházmegyei zsinatot, buzdított a szentségek gyakori vételére. Nagy gondja volt papjai lelki fejlődésére is. A világháború sötét napjaiban mutatta meg igazi lelki nagyságát. Püspöki palotáját kórházzá alakíttatta, a harctereken a könyörület fényét sugározta. Minden szenved hívének jajszava eljutott hozzá. Ilyenkor segítségére sietett, akinek csak tudott. 
A háború után az iskolák helyreállításán munkálkodott és gondja volt a papnevelésre. Utolsó éveit a budapesti Vörös Kereszt kórházban töltötte. 
1940. március 18-án pedig megtörtént exitusa az Örök hazába.

Kapcsolatos cikkek:
150 évvel ezelőtt született gróf Mailáth Gusztáv Károly
Keresztényi példát állított
Neumann Teréz 6.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése