2015. 03. 12.

1959 óta először épülhet katolikus templom Kubában

A kubai katolikus egyház új istentiszteleti helyet építhet. A szigeten ez lesz az első templom az 1959-es forradalom óta. A havannai főegyházmegye tájékoztatása szerint Pinar del Río nyugati tartomány egyik településén épül majd a templom – közli a Vatikáni Rádió.


Az új templomot Sandino város központjában 200 négyzetméteres területen építik fel, és Jézus Szent Szívének szentelik. A hírt Pinar del Río püspöke jelentette be. A havannai főegyházmegye adatai szerint a 11,1 milliós kubai lakosság 60%-a katolikus, a szigeten 650 templom található, 340 pap és hatszáz szerzetes végez szolgálatot.

Az új templom építését már 2014. szeptember 9-én engedélyezték. Ez a katolikus egyház és a kubai kormány közötti viszony enyhülésének jele. A folyamat részeként engedélyezték a nyilvános körmeneteket, nagypénteket ünnepnapnak nyilvánították, Ortega bíboros üzenetét közvetítik a televízióban, és az egyház visszakapott néhány, korábban elkobzott istentiszteleti helyet. Ebbe a sorba illeszkedik bele, hogy új templomok épülhetnek a katolikus egyház kérésére. Az egyháznak ugyanis épületekre van szüksége, ahol evangelizáló tevékenységét folytathatja.
Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Laprensasa.com
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése