2015. 03. 16.

Románia régiósítása jót tenne


Forrás: marosvasarhelyi.info
Úgy tűnik, Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Párt tavalyi államfőjelöltje ráérzett a román választópolgárokat legjobban foglalkoztató kérdésre, amikor tavalyi kampányában az autonómia vagy regionalizmus kérdéskört feszegette.

Sokat beszélt arról, hogy Románia egy központosított, korrupt állam, amely nem hatékony, ezért Erdély európai történelmi régióként képes lenne önmagát kormányozni minden tekintetben. Szerinte Romániát az európai regionalizmus és föderalizmus elvei, gyakorlata alapján kellene modernizálni német mintára, így Erdély mellett létrejönne Havasalföld és Moldva régió is, mindhárom önálló parlamenttel, saját kormánnyal és költségvetéssel.

Az erdélyi politikus szavait most egy felmérés is igazolja: az IRES közvélemény-kutató intézet szerint a megkérdezettek 55 százaléka azt gondolja, hogy a regionalizálás jót hozna a számára, sőt még a közös ügyek kezelése is javulna. 
Az Evenimentul Zilei központi román napilap által ma közölt felmérésből kiderül: a többség véleménye szerint az ország régiósításával javulna a közszolgáltatások minősége, több munkahely jönne létre, emelkedne az életszínvonal. A megkérdezettek harmada azt gondolja, a folyamat végén a bürokrácia jelentősen csökkenne és a helyi bevételek is növekednének.

Az emberek fele ugyanakkor úgy véli, az ország jelenlegi politikai elitje nem képes arra, hogy levezényelje Románia régiósítását. A megkérdezettek 46 százaléka szerint az emberekre, vagyis népszavazásra kell bízni a döntést, hogy megtalálják a regionalizmus legmegfelelőbb formáját, és csak 12 százalékuk gondolja azt, hogy a bukaresti parlamentnek kellene döntenie ebben a kérdésben.

Lukács Csaba
mno.hu


Ajánló:
Március 15. a Gál Sándor szobornál - D-K. J. beszéde
Erdély el fog szakadni Romániától - Ilie Serbanescu elemző szerint 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése