2015. 03. 14.

Korunk égbekiáltó bűnei - A Szentatya reakciója

A kateketikai hagyomány emlékeztet arra is, hogy vannak "égbekiáltó bűnök" is, melyek mintegy Istenhez kiáltanak büntetésért.  Ezek olyan bűnök, melyeket a Szentírásban Isten nevezett meg. Azért is „égbekiáltó”, mert őket Isten már itt a földön megtorolja.
A négy égbekiáltó bűn: 
1. Szándékos gyilkosság (Ábel vére - Ter 4,10).
2. Természet elleni testi bűn (A szodomaiak bűne - Ter 18,20; 9,13.).
3. A szegények, özvegyek és árvák nyomorgatása (Kiv 3,7-10; Ez 22,20-22).
4. A szolgák és munkások bérének visszatartása vagy megrövidítése (MTörv 24,14-15; Jak 5,4).

Korunk baja:
1. Az élet Isten ajándéka. Parancsban kéri: Ne ölj! Védd az életet!
A világ különböző országai pedig gyilkos eszközökkel: abortusz és eutanázia alkalmazásával, háborúval akarnak élhetőbb, igazságos és békés rendet teremteni. Gyilkos csoportokat képeznek ki és fegyverrel támogatják. Nem lépnek fel az emberiesség elleni gaztettek ellen.
2. A tisztességes családi életet megvetik. A természet elleni bűnöket dicsőítik. Nemzetközi törvényekben szentesítették a fajtalanság minden formáját, miközben a családi élet kereteit igyekeznek lerombolni. Az EU is próbálja rákényszeríteni a tagállamok törvényhozására, hogy a fajtalanságot legalizálják. A természetes környezetet pusztítják.
3. Az igazságos világ szolgálatára vagyunk hivatva. A gazdag államok nem igyekeznek a szociális igazságosság megvalósítására, a szegények és éhezők megsegítésére. A természeti katasztrófák és háborúk sújtotta (Haiti, Dominikai Köztársaság, Irak, Nigéria stb) országok támogatása elmaradt. Éhség és járványok megszüntetésén nem fáradoznak. A migráció a nyomor, az éhség következménye.
4. Az igazságos bérezést kellene bevezetni. A világ pénzuralma kiuzsorázza a szegény államok polgárait. A nyereség központú gazdaság elszegényíti a népeket, nem biztosítja a tisztességes munkáért járó tisztességes fizetést. A sportot is vagyonuk gyarapítása eszközének tekintik. A föld alatt dolgozó bányász és egy futballista keresete közötti aránytalanság is égbe kiáltó!
Ezek a 21. század égbekiáltó bűnei, amit a pusztulás, a bűnhődés fog követni! 

És van-e gyógyír e bűnökre?

A gyógyírt Ferenc Szentatyánk megmutatta:


Az irgalmasság rendkívüli jubileumi szentévét hirdette meg Ferenc pápa 2016-ra. 
„Kedves Testvéreim és Nővéreim, sokszor gondoltam arra, hogyan tudná az egyház hatékonyabbá tenni a küldetését az irgalmasság  tanújaként. Ez egy olyan út, mely a lelki megtéréssel kezdődik. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy meghirdetek egy rendkívüli jubileumot, amelynek középpontja az Isten irgalmassága. Az irgalmasságnak a szentéve lesz ez. Az Úr Szava fényénél kívánjuk azt megélni: „Legyetek irgalmasok, mint az Atya” (v.ö. Lk 6,36).
Ez a Szentév december 8-ával, Szeplőtelen Fogantatás ünnepével veszi kezdetét és 2016. november 20-ával zárul, a mi Urunk Jézus Krisztus, a Mindenség Királya ünnepén. Rábízom ennek a jubileumnak a megünneplését az Új Evangelizálás Pápai Tanácsára, azért, hogy keltse életre azt, mint az egyház útjának egy új szakaszát abban a küldetésében, hogy elvigye minden személynek az irgalmasság evangéliumát.
Meggyőződésem, hogy az egész egyház örömét találhatja ebben a jubileumban, hogy felfedezze és termékennyé tegye Isten irgalmasságát, amivel mindnyájan meghívást kaptunk arra, hogy vigaszt vigyünk korunk minden emberének. Rábízzuk azt az Irgalmasság Anyjára, hogy fordítsa felénk  a tekintetét és virrasszon az utunk fölött”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése