2015. 03. 18.

Lux Aurumque kamarakórus koncertje a Szent Kereszt templomban 19 órától

Első önálló, kortárs zenei koncertjét tartja szerda este a csíkszeredai Lux Aurumque kamarakórus.
korustabor_kr_1_b 
Archív felvétel
„Két része lesz a koncertnek. Az első része egyházi, amelynek keretében egy misét fognak hallani a jelenlévők. A híres észt Arvo Pärt berlini miséjét (Berliner Messe) adjuk elő, zenekari, illetve orgonakíséret nélkül. A koncert második részében különböző kortárs zeneszerzők művei hangzanak el. Ilyen például Eric Whitacre ünnepelt amerikai zeneszerző egyik híres zeneműve: a Sleep, és hallható lesz a csíkszeredai Szalay Zoltán zeneszerzőnek, kórusunk egyik tagjának Keserves című műve is” – részletezte a koncert repertoárját a kórust vezető Ványolós András zenetanár.
Megtudtuk, a szerda esti koncerten jelen lévők meghallgathatják Orbán Györgynek egy Shakespeare-szövegre írt Come Away című darabját, amit angolul adnak elő, illetve egy ma is élő zeneszerzőnek, Kocsár Miklósnak a hetvenes években írt Csodafiú szarvas című művét. A kortárs zenét felvonultató repertoár egyetlen kivétele az 1989-ben elhunyt Vermesy Péter Virágének című darab lesz. „A koncertet úgy próbáltuk felépíteni, hogy ismeretterjesztő jellege is legyen, hiszen elhangzásuk előtt a műveket ismertetjük néhány szóban, illetve arra is törekszünk, hogy az angol vagy latin művek szövegét magyar nyelven is megismerhessék a hallgatók” – jegyezte meg a kórus vezetője. A csíkszeredai Lux Aurumque kamarakórus koncertjére szerda este hét órától kerül sor a csíkszeredai Szent Kereszt-templomban (Millenniumi templom mellett). A koncertre a belépés ingyenes.
A Lux Aurumque kamarakórus immár ötödik éve színesíti a csíkszeredai zenei életet. A kórus magját zenetanárok alkotják, de mellettük helyet kapnak más szakmabeli műkedvelők is, így énekel benne többek között építész, angoltanár vagy éppen régész.

székelyhon.ro

Ajánló:
Az a március 11-12.
Március 15. a Gál Sándor szobornál - D-K. J. beszéde 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése