2015. 03. 23.

Ünnepélyesen kihirdették Kocsis Fülöp érsek-metropolitai kinevezését

Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Kongregáció prefektusa március 23-án Hajdúdorogon ünnepélyesen kihirdette Kocsis Fülöp érsek-metropolitai kinevezését – tájékoztat a Hajdúdorogi Metropólia.


Március 20-án Ferenc pápa a Magyar Katolikus Egyházon belül a bizánci rítusú katolikusok számára megalapította a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyházat. A Szentatya ugyanezen hatállyal Kocsis Fülöp hajdúdorogi püspököt nevezte ki a Hajdúdorogi Metropólia első metropolitájává, a metropólia székhelyévé pedig Debrecent tette meg.

A beiktatás első lépéseként a zsúfolásig megtelt hajdúdorogi görögkatolikus székesegyházban ünnepélyes keretek között kihirdették Kocsis Fülöp érsek-metropolitai kinevezését.


Az ünnepségen részt vett Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa, Erdő Péter bíboros, több hazai és külföldi püspök, valamint Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Soltész Miklós nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke. Az ünnepség ideje alatt a máriapócsi könnyező Mária-ikon országjáró körútja során éppen Hajdúdorogon vendégeskedett.

Sandri bíboros köszöntőbeszédében kiemelte: a mostani metropólia létrejötte után a magyarországi görögkatolikus egyház már nem az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye leányegyháza, hanem testvéregyháza. A metropólia szó ugyanakkor anyaváros jelentéssel bír, mely jól kifejezi az egyház belső szándékát ezzel az elnevezéssel: miként az anyaságnak, úgy ennek is mély és elkötelezett szolgálatnak kell lennie.

Beszédét követően Sandri bíboros átadta Ferenc pápa ajándékait az új érsek-metropolitának: egy kelyhet és egy diszkoszt az eucharisztikus egység jelképeként, s a családszinódus ezüst emlékérmét, utalva a magyarországi görögkatolikusok új, nagy családjára.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita elmondta: még mindig megrendülten áll e csoda előtt az egész görögkatolikus egyház, s kiváltképp ő maga, aki néhány éve még egyszerű, elvonult szerzetesi életre vágyott, most pedig itt áll e történelmi pillanatban Magyarország első görögkatolikus metropolitájaként. Majd hozzátette: még nem tudja, pontosan mi vár rá, de készen áll a feladatra: „Éppen az én égi Édesanyámat követem ebben, aki az Örömhírvétel pillanatában még kevésbé értette az eseményt, látta a jövőt, mégis azt mondta: »Legyen nekem a te igéd szerint.«” Ugyanakkor hangsúlyozta, senki nem gondolja, hogy ügyes taktikai vagy diplomáciai lépések állnak a metropólia megalakulása mögött. Sokkal inkább a háromszáz évvel ezelőtti eseményekhez mérhetők a történtek: akkor kegyhellyé lett Máriapócs, most metropóliává Hajdúdorog.

Ferenc pápa döntésével a Miskolci Apostoli Exarchátust egyházmegyei rangra emelte, első püspökének Orosz Atanázt nevezte ki. Megalapította továbbá a Hajdúdorogi Egyházmegyéből leválasztott területből a Nyíregyházi Egyházmegyét, apostoli adminisztrátorává pedig Orosz Atanázt nevezte ki.

Magyarországon eddig a görögkatolikus egyház számára két egyházkormányzati egység állt fent: az 1912-ben alapított Hajdúdorogi Egyházmegye, illetve a Miskolci Apostoli Exarchátus. Előbbit Kocsis Fülöp püspök, utóbbit Orosz Atanáz püspök-exarcha vezette.

A mostani ünnepi kihirdetést a későbbiekben az érsek-metropolitiai beiktatás további lépései követik.
Fotó: Szabó Sándor
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése