2015. 03. 19.

Nagyon sok pénzt bukik Románia

A 2007-2014-es költségvetési ciklusra Romániának 1 milliárd euró (302 milliárd forint) korrekciót kell fizetnie az Európai Uniónak - jelentette ki Eugen Teodorovici román miniszter.


Az európai pénzekért felelős tárcavezető szerint ez az adat a román hatóságok becslésén alapszik. Bukarest azzal számol, hogy ennyi pénzt kell fizessen azért, mert az említett költségvetési ciklusban nem megfelelően zajlottak le az uniós pénzből megvalósuló beruházások esetében kiírt közbeszerzési eljárások.

Ezt az árat Románia a butaságért fizeti, hiszen kulcspozícióba olyan emberek kerültek, akiknek nem lett volna keresnivalójuk, főleg a közbeszerzéseknél - mondta a miniszter. Egyes operatív ágazati programoknál 10, 15, 25 százalékos korrekciót állapított meg Brüsszel, ezért van szó ilyen nagy összegről.
Ha nem lenne ez a korrekció, akkor Románia abszorpciós rátája (az uniós pénzek felhasználási aránya) már 60 százalékon lehetne a jelenlegi 53 százalék helyett.
Románia kétéves haladékot kapott a 2007-2014-es költségvetési ciklus pénzeinek felhasználására. A miniszter reményei szerint az uniós pénzek felhasználási aránya eléri majd a 80 százalékot.
A 2014-2020-as költségvetési ciklusban 43 milliárd euró áll Románia rendelkezésére az EU költségvetéséből, a korábbi ciklusban Bukarest 33 milliárd eurót hívhatott le.

 napi.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése