2015. 03. 22.

A székelységet ­népszerűsítik

Forrás: rmdsz.ro
Félmillió lejes pályázatot nyert egy európai uniós, úgynevezett norvég alapból Sepsiszentgyörgy önkormányzata, és a pénzt a bukaresti Közpolitikai Intézettel a székely kultúra és hagyományok népszerűsítésére fordítja – közölte Antal Árpád polgármester.

A cél az, hogy a román lakosság és főként a döntéshozók ne csak a hírtelevíziók torz szemszögéből, tiltakozások vagy zászlóbotrányok kapcsán értesüljenek a székelyekről, hanem e közösség sajátos értékeiről is tudomást szerezzenek.

A Székelyföldi hagyományok – bevezetés a székelyek kultúrájába című program három részből tevődik össze: első körben – néprajzos szakemberek bevonásával – feltérképeznek 15–20 jellegzetes székely szokást, hagyományt, mesterséget, a második szakaszban háromnyelvű (román, magyar és angol) ismeretterjesztő könyvet, illetve dokumentumfilmet készítenek. Végül pedig – 2016 tavaszán – bemutató nagyvásárt szerveznek Bukarestben mintegy ötven kézműves részvételével, kulturális programmal és in­teraktív tevékenységgel.

Az ötlet egyébként régebbi: néhány éve ugyancsak a Közpolitikai Intézet kezdeményezésére húsvéti ajándékcsomagot állítottak össze székelyföldi termékekből, amit nagykövetségeknek, mul­ticégeknek, politikusoknak küldtek ki, és a fogadtatás olyan kedvező volt, hogy a szélesebb körű kulturális reklám lehetőségein kezdtek gondolkodni. Ebből született a most megnyert pályázat, amelynek teljes költségeit a norvég alapból fizetik.

Demeter J. Ildikó
Háromszék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése